Mediální zkratka je velmi nebezpečná, varuje psychiatr Höschl. Ale pozor...

17.07.2015 19:05

Psychiatr Cyril Höschl usedl v křesle hosta pátečního Interview ČT24 a pronesl další hrozivá slova o Islámském státu i médiích. Důvody k obavám podle jeho názoru existují, jak ukazují i zprávy sdělovacích prostředků. Nesmíme je zanedbat a posuzovat je s chladnou hlavou. Obrovské nebezpečí ovšem představují i mediální zkratky.

Mediální zkratka je velmi nebezpečná, varuje psychiatr Höschl. Ale pozor...
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Mediální zkratky jsou velmi nebezpečné, ale stejně nebezpečné je tu hrozbu podceňovat. A ve chvíli, kdy se na tu hrozbu zaměříme, hrozí, že nastoupíme cestu na zobecnění našeho strachu na celé etnikum, skupinu. A nejhorší je, když se toho chopí nějaký charismatický politik,“ varoval v úvodu host.

V médiích slyšíme o zvěrstvech Islámského státu, ale média tento problém částečně zjednodušují. Toho mohou využít i politici, kteří dají rovnítko mezi Islámský stát a všechny Araby. Evropa by potřebovala politika typu Winstona Churchilla, který by lidem řekl, že ne všichni Arabové jsou teroristé, že jde skutečně o lidi, kteří před Islámským státem prchají. Stejný politik by ale měl být schopen říci, že mezi uprchlíky mohou být i teroristé, které je nezbytné vyfiltrovat. V dnešním světě už má každý člověk svou poznamenanou identitu a toho by měly využít tajné služby, když budou uprchlíky prověřovat. Určitá nebezpečí zde totiž určitě existují a je třeba jim čelit. Měli bychom si například ujasnit, jak se postavíme k Islámskému státu, ale k islámskému světu vůbec.

Trollové šíří po sociálních sítích nesmysly

Höschl je přesvědčen, že v Česku žijí i lidé, kteří jsou schopni zachovat si chladnou hlavu a vědí, že izolacionismus by nevedl k ničemu dobrému. Jsou to prý např. členové organizací, které pomáhají ve světě, jež znají uprchlíky z jejich původních rodišť. „Ti těm problémům rozumějí mnohem lépe než politik, který tady u nás vyleze na pódium,“ upozornil psychiatr s tím, že celou situaci ještě zohršují nesmyslné zprávy, které se šíří po internetu a lidé jim přikládají stejnou váhu jako informacím profesionálních médií. „Jsou to takové ty zprávy, jako že Američané nikdy nebyli na Měsíci, že si Američané shodili Dvojčata sami a tak podobně," uvedl příklady Höschl.

Psychiatr ovšem zároveň věří v regulační mechanismy v lidském mozku, které nás upozorňují na to, že některé věci jsou opravdu nesmysl. Tyto myšlenky podle jeho názoru šíří několik trollů, kteří tím sledují jakési své cíle a mnozí slaboduší lidé jim věří. My bychom si místo toho měli ujasnit, co je třeba dělat, abychom dokázali čelit dnešním výzvám, ale zároveň si přitom uchovali svobodu v co nejširším rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…