Médiím nevěřte. Jen tak vám zůstane zdravý přístup k realitě, překvapil profesor Jan Jirák

13.04.2017 7:00

„Médiím nevěřte. Jen tak vám zůstane zdravý přístup k realitě,“ nechal se slyšet pro Český rozhlas vedoucí katedry mediálních studií Metropolitní univerzity Praha Jan Jirák.

Médiím nevěřte. Jen tak vám zůstane zdravý přístup k realitě, překvapil profesor Jan Jirák
Foto: FSV UK
Popisek: prof. Jan Jirák

Jirák pak v rozhovoru mimo jiné vyjádřil tak trochu radost z toho, že z nejrůznějších výzkumů vyplývá, že se důvěra lidí v média stále snižuje. „Je to zdravý přístup k realitě,“ míní s tím, že řadu let se tady bavíme o potřebě kritického myšlení. Navíc je důležité si podle jeho slov uvědomit, proč lidé média sledují. 

Původní text ZDE.

„Hledáme odpovědi na otázky, které nás znepokojují. Jenže na ně média neumějí odpovědět,“ dodal. Média pak podle něj mají i relaxační funkci.  

Problémem dnešního mediálního světa je pak podle něj skutečnost, že si lidé nevědí rady s některými zprávami. „Média berou střípky událostí, které se právě dějí, vytrhávají je z jejich přirozeného kontextu a vkládají je do kontextu jiného. A my cítíme, že v tom novém kontextu, kde jsou vedle sebe Zimola, Trump, Sýrie, nám nedávají vysvětlení a problém dál nerozklíčují,“ dodal. Bojuje se totiž o sledovanost, návštěvnost a poslechovost. „Média nám nedají vydechnout,“ řekl také Jirák.

Sociální sítě pak podle Jiráka stojí za stále větším rozdělením společnosti. Vlastní pravdy zde jsou podle něj potvrzovány tzv. lajkováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…