Megaskandál! Sobotka je jen loutkou ČEZ, vypálil Babiš

09.06.2017 13:37

Když Andrej Babiš (ANO) odcházel z pozice ministra financí, stěžoval si, že jeho resort nemá kontrolu nad společností ČEZ, a to i navzdory tomu, že stát je většinovým vlastníkem českého energetického gigantu. Páteční Lidové noviny dávají Babišovi za pravdu. Rozhodující slovo by sice měl mít stát, ale ČSSD spolu s odboráři tomu údajně brání.

Megaskandál! Sobotka je jen loutkou ČEZ, vypálil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Ministerstvo financí, jež spravuje hnutí ANO, sice zastupuje stát coby akcionáře, ale v dozorčí radě nemá většinu. Tu drží sociální demokraté s odbory. Exministr financí a předseda hnutí Andrej Babiš opakovaně zmínil, že by poměry sil v radě chtěl změnit. Díky pondělnímu usnesení je jasné, že se na červnové valné hromadě nic takového nestane,“ píše deník.

Sociální demokraté prý navíc trvají na tom, že v ČEZu nesmí nikdo přijít s návrhem, který by nebyl předjednán na vládě. Novému ministrovi financí Ivanu Pilnému se to ani trochu nelíbí, protože se mu zdá, že má svázané ruce. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se ale sociální demokracie snaží jen zajistit stabilitu, kterou by neměl narušit žádný nečekaný návrh.  

Menšinový akcionář Michal Šnobr to ale vidí jinak. „Z pohledu ostatních akcionářů vláda dělá z valné hromady šaškárnu. Usnesením zamezila běžnému rozhodování,“ říká.

Bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nebál sáhnout k ještě mnohem tvrdším vyjádření. „Je to megaskandál. Pan premiér jen potvrdil, že je loutkou ČEZ, a ČEZ potvrdil, že ovládá nejen poslance, jak se kdysi chlubil, ale i vládu,“ řekl Babiš.

Podle deníku si ani firemní právníci nejsou jistí tím, zda je v této věci postup vlády zcela v pořádku. Otázkou totiž je, zda je usnesení vlády pro ministra financí právně závazné. Ministerstvo financí nese podle zákona odpovědnost za to, aby o ČEZ dbalo s péčí řádného hospodáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…