Mého strýce v Osvětimi umlátili a o nic nežádám. Takovou koncentraci sprosťáren jsem neviděl. Karel Srp z Jazzové sekce přináší do kauzy Brady dvě zásadní svědectví

28.10.2016 15:21

Mnohá média stále řeší otázku, jak je to s údajným telefonátem Jindřicha Forejta Jiřímu Bradymu, kdy mu prý měl oznámit, že dostane vyznamenání. ParlamentníListy.cz se obrátily na bývalého politického vězně Karla Srpa, který dostal od Zemana medaili v roce 2013, aby popsal, jak tehdy kontakt ze strany Hradu probíhal. Srp potvrzuje, že mu ředitel Forejt při prvním telefonátu neřekl prakticky nic a už vůbec, že je ocenění jisté. Aféra kolem Bradyho je prý vykonstruovaná s cílem zničit prezidenta.

Mého strýce v Osvětimi umlátili a o nic nežádám. Takovou koncentraci sprosťáren jsem neviděl. Karel Srp z Jazzové sekce přináší do kauzy Brady dvě zásadní svědectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Srp

Šéf protokolu Jindřich Forejt na úterní tiskové konferenci nepřímo vyzval, aby si nejasnosti novináři ověřili u lidí, kteří vyznamenání dostali v minulosti. Jedním z těch, které Miloš Zeman dřív ocenil, je předseda Jazzové sekce a někdejší politický vězeň Karel Srp. Ten ParlamentnímListům.cz popsal, jakým způsobem byl poprvé kontaktován a co mu bylo či nebylo sděleno.

„Volal mi pan Forejt s tím, že bych možná mohl dostat od prezidenta medaili, ale není nic jisté. Chtěl ode mě pouze jakýsi předběžný souhlas, zda bych v případě prezidentova kladného rozhodnutí medaili udělit takové ocenění přijal. Na to jsem samozřejmě řekl, že ano. Vše z jeho strany bylo podáváno tak, že možnost ocenění je ve fázi úvah a zvažování. Po nějaké době následoval další telefonát od pana Forejta s tím, zda jsem skutečně rozhodnut případné ocenění přijmout. Má odpověď byla, že jsem rozhodnut. Teprve poté následovalo písemné oznámení, že medaili dostanu, a součástí toho byla i pozvánka na ceremoniál s přílohou, kdy přesně přijít, kam přijít, jak být oblečen, kolik známých a příbuzných si mohu vzít s sebou. Před tím dopisem jsem nevěděl, zda medaili opravdu dostanu, pan Forejt se vždy držel toho, že vše je v kategorii úvah,“ sděluje Srp bez zaváhání.

Jiří Brady po příletu do Česka v popisu údajného telefonátu od protokoláře Forejta uvedl, že mu bylo přímo řečeno, že obdrží Řád T. G. Masaryka. Tomu Karel Srp nerozumí, v jeho případě tomu tak prý stoprocentně nebylo. „Ani jedinkrát mi pan Forejt do telefonu neřekl, o jaký typ vyznamenání by se mohlo jednat,“ zdůrazňuje.

Anketa

Je vám sympatický Jiří Brady?

84%
hlasovalo: 13915 lidí

Je možné namítnout, že Karel Srp vyznamenání nakonec dostal, Jiří Brady ho nyní zřejmě nezíská. „Ani v případě, kdy pan Forejt volal mně, mi neřekl nic určitého. Opravdu jsem neměl žádnou jistotu a z jeho sdělení ani jiný závěr učinit nešel. No a pan Brady přece žije v Kanadě, takže si umím představit, že z těchto důvodů, aby se v případě udělení medaile vše stihlo, to mohl předběžně ověřovat dopředu. Nezapomeňte na to, že by musela nejspíš vyslovit souhlas i kanadská vláda, jak se teď psalo. Je mi líto pana Bradyho, mohlo dojít k nějakému mylnému vysvětlení,“ myslí si Karel Srp.

Ohledně případu Jiřího Bradyho dokonce Srp přichází se svědectvím přímo ze slovenské ambasády z 8. září, kde měl údajně prezident ministru kultury dle Hermanových vlastních slov vyhrožovat. „Absolutně nesouhlasím s tím, co říkal pan Herman. Byl jsem na slovenské ambasádě celou dobu, tam byl ten prostor poměrně malý a viděl jsem, že pan velvyslanec se od pana prezidenta vůbec nehnul. Takže pokud by ministru Hermanovi cokoli o tomto prezident říkal, musel by to velvyslanec slyšet; a ten, jak víme, to popřel,“ popisuje předseda Jazzové sekce.

Podle svých slov zná Miloše Zemana dlouhou dobu a neumí si představit, aby řekl něco takového, z čeho ho obviňuje ministr Herman. „Znám ho a vůbec si nedokážu představit, že by prezident cokoli takového řekl a že by takhle vůbec uvažoval. K tomu se objevují nová fakta, se kterými pan Herman nepočítal, a sám se zaplétá do smyčky, kterou on upletl. Jde o totální válku slov a je to do nesmyslnosti zbytečně nafouknutá bublina. V tom, jak to celé probíhá, se zdá, že je to všechno uměle připravené. Tady je nebezpečí. Poslanci se na základě té bubliny začínají trhat, dělají si separátní akce na Staroměstském náměstí, dějí se tu různé akce pro pana Bradyho, přitom ho ještě téměr do včerejška skoro nikdo neznal. To divadlo nabývá velkých rozměrů, je to ale postavené na ledě. Brzy to praskne,“ je přesvědčen.

„Celé je to namířené proti prezidentovi, je to hrané na emoce. Je to vlastně vydírání Osvětimí a všemi těmi koncentráky. Jsou to účelová tvrzení. Můj strýc, poslanec sociální demokracie za první republiky, byl umlácen v Osvětimi. Mohl bych pro něho také žádat medaili, ale neučiním to. Lidí, kteří takto trpěli, a jejich pozůstalých je hodně. Jsme svědky využívání nějaké situace k jinému cíli. Jsou to oni, kdo šíří ten hnus, ti kteří dnes plivou po hlavě státu. Přitom Herman nemá v ruce jediný důkaz, a všichni jeho slova berou jako fakta. Stačí si vzpomenout na jím ohlášené tři svědky. Všichni jeho slova popřeli,“ připomíná Srp.

Jde prý o rafinované manipulování s city lidí, kteří nemají čas se tím vším zabývat a sledovat fakta, dostanou se k nim jen emočně vyhrocená prohlášení o zlém a odporném Zemanovi. „V médiích jsou skoro jen lži, pololži. Takových vulgarismů na hlavu prezidenta republiky jsem nečetl nikdy. To je koncentrace sprosťáren,“ nestačí se divit.

„Nebo se podívejte na tu jejich ‚oslavu v podhradí‘, co svolal Gazdík a bude tam Horáček a další. To je zahájení kampaně antizemanovských kandidátů a na tom je postavena celá aféra Brady. Tam vůbec nejde o pana Bradyho. Ten případ je vykonstruován. A když budu spekulovat, tak pan Brady sem přijel už s tím účelem, aby to nepřevzal a byl skandál kolem pana prezidenta. Tyhle sviňárny jsou očividné. Cílem bylo zničit prezidenta. Poslední dny se tu odehrává cílená, předem promyšlená kampaň. K tomu jim opravdu gratuluju. Jenže už teď vidíme, že jim to nevyjde. Celá ta konstrukce se jim zhroutí. A Herman by měl rezignovat nebo se vrátit na ÚSTR, tam by byl v nejlepších rukách,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Karel Srp.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …