Mein Kampf? Klaus st. odmítl Macrona: Radši odejít z EU, než tenhle nadutec

07.03.2019 9:02

Prezident Václav Klaus velmi zostra odmítl poselství francouzského prezidenta Emmanuela Macrona před nadcházejícími evropskými volbami. Zavelel k tomu, abychom opustili Evropskou unii nadutého francouzského polomonarchy, dokud je čas. Jeho komentář zveřejnila dnešní MF Dnes.

Mein Kampf? Klaus st. odmítl Macrona: Radši odejít z EU, než tenhle nadutec
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

„Francouzský ‚prezident Slunce‘ Emmanuel Macron ve své průhledně účelové předvolební řeči nazvané Za evropskou obrodu evropskému kontinentu sdělil, že ‚Evropa je on‘ a že je proto nezbytné, aby vypadala podle jeho představ. To je i v kontextu postdemokratické Evropské unie velikášství dosud neznámého typu. Svůj boj (nechceme lacině vtipkovat překladem Mein Kampf) ‚vedu ve jménu Francie‘ a bez ustání, abych pomohl Evropě...“ říká Macron. My jsme – po prostudování jeho pamfletu – přesvědčeni, že Evropa žádnou Macronovu pomoc nepotřebuje. Naopak," poznamenal exprezident Česka Klaus. 

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

Podle jeho slov je naprosto nepřijatelné už například Macronovo východisko, že "ještě nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak potřebná a ... v takovém ohrožení“. Následně se rozepsal i o brexitu, kdy podle Klause bylo odejít z Evropské unie svobodným rozhodnutím britských voličů. Nesouhlasí s Macronovým tvrzením, že jde o slepou uličku. 

"Emmanuel Macron navrhuje vytvoření řady nových evropských orgánů, v nichž chce zaměstnat své europeistické souputníky a zároveň oslabit demokracii v jednotlivých členských zemích EU. Navrhuje například vytvoření Evropské agentury pro ochranu demokracie, navrhuje zřídit Evropský azylový úřad a Evropskou radu pro vnitřní bezpečnost. Zůstat součástí schengenského prostoru by pro nás bylo za těchto okolností smrtelnou chybou. Migrační krize jasně prokázala, že je schengenský 'bezhraniční' projekt zcela mylný koncept," míní Klaus, s nímž na komentáři pracovali i Ivo Strejček a Jiří Weigl. 

"O naše zdravé a nezávadné potraviny se postará Evropská jednotka pro hygienickou bezpečnost a do akce nastoupí Evropská rada pro inovace. Macron v konstrukci „nové Evropy po brexitu“ navrhuje zcela nepřijatelný rozsah evropských regulací, čímž demonstruje, že evropské elity (v čele s ním) motivaci odchodu Britů z EU nepochopily," míní.

Závěrem vyzval k tomu, že v případě, že by došlo k realizaci Macronovy politiky, měli bychom z Evropské unie co nejrychleji odejít. "Jestli pro někoho naše výzvy k vystoupení z EU dosud zněly jako příliš radikální a málo zodpovědný přístup, děsivá Macronova vize pro nás jiné východisko nenabízí. Opusťme Evropskou unii nadutého francouzského polomonarchy, dokud je ještě čas," uzavřel.

Nesouhlas s Macronem vyjádřil v uplynulých dnech pro ParlamentníListy.cz také premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj jde pouze o předvolební kampaň. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…