Mejch pos...ejch dvacet milionů, barák, kravina, blbec. Hovořil Babišův pobočník Faltýnek

18.09.2014 11:05

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek poskytl webu Deník.cz rozhovor, který v mnoha ohledech překvapil. Nejen zatvrzelou argumentací ve prospěch hnutí ANO, ale i dalšími názory Babišova muže, který mimo jiné velmi neotřele pohovořil o svém majetku.

Mejch pos...ejch dvacet milionů, barák, kravina, blbec. Hovořil Babišův pobočník Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Občanské sdružení Rekonstrukce státu před volbami obcházelo kandidáty do sněmovny a mámilo z nich podpisy pod devět protikorupčních norem, které prosazovali. Kandidáti ochotně podepisovali, ale po zvolení na své sliby zapomněli, a tak zatím ze všech požadovaných norem bylo schváleno jen rozšíření pravomocí NKÚ a služební zákon. Ten ale prošel v podobě, která se aktivistům hrubě nelíbí.

„Je to, jako byste z funkčního auta vzali volant a kola,“ rozčiluje se právník Pavel Franc. Předseda poslanců hnutí ANO, které se protikorupční rétorikou značně zaštiťovalo, má ale pro aktivisty pádný vzkaz: „Kdyby nebylo nás, tak nebude žádné auto.“

Po schůzce s aktivisty Faltýnek hovořil s redaktory serveru Deník.cz a o průběhu jednání se rozpovídal opravdu nečekaně. Na dotaz, co aktivistům řekl, odpověděl: „Že to není pravda, že jsou úplně mimo." Z devíti požadavků podle něj byly splněny už čtyři.

Pokud jde o služební zákon, Faltýnek odmítá připomínky, že jde o „vykastrovanou normu“. Podle Faltýnka to nemůže fungovat tak, že občanská sdružení neboudou připouštět jiné verze norem než ty vlastní. Jeho hnutí má prý pouhých 47 poslanců a musí dělat kompromisy. „Kdybychom jich měli 101, domluvíme se s Rekonstrukcí státu a jejich legislativní návrhy protlačíme sněmovnou,“ ujišťuje šéf poslanců ANO.

K ochotě akceptovat návrhy Rekonstrukce státu mu ale novináři připomněli, že například zákon o centrálním registru smluv byl ztrhán poslancem ANO Ivanem Pilným. V odpovědi Faltýnek zaperlil: „V té navržené verzi to byla kravina a pan poslanec Pilný přemýšlí mozkem. Řídil Microsoft, takže to není žádný blbec.“

Pak čelil námitce, že na Slovensku zákon bez problémů funguje v podobě, kterou navrhl poslanec Jan Farský a koalice ji odmítla. „Jasně, pan Farský, člen TOP 09, která tady úspěšně blokovala většinu protikorupčních zákonů,“ rozjel se Faltýnek. Na námitku, že Farský není členem TOP 09 a zveřejňování smluv propaguje už dlouhé roky jako starosta Semil, odpověděl upřímně, že neví, protože Farského nezná.

„Nemůžu ale přijmout tezi, že ANO neplní svoje protikorupční sliby. Kdybychom nebyli v této vládě, nebylo by nic,“ pokračoval v kanonádě. Na dotaz, zda by podle něj ČSSD sama tyto změny nedělala, odpověděl, že neví, pak ale zopakoval: „Kdyby nebylo ANO, věci by se nepohnuly. Vždyť tu vládli, ne? Socani, ODS, topka. A co udělali? Nic.“

Pak zdůraznil, že poslanci ANO po volbách jako jediní přiznali, jaký vlastní při vstupu do politiky majetek. Na námitku, že tyto soupisy nebyly zveřejněny, Faltýnek opět zareagoval rázně: „Já jsem voličům ukázal barák, chatu, všechno. A prachy na účtě, mejch pos…ejch dvacet milionů jsem dal do obálky a ta je u notáře. Když bude Faltýnek trestně stíhaný, tak se vytáhne a hotovo. To neudělal nikdo,“ trval na svém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…