Mejdan hnutí ANO skončil a ta kocovina bude bolet všechny, varoval u Moravce stanař Rakušan

10.02.2019 13:42

Poslanci Radim Fiala z hnutí SPD a Vít Rakušan z hnutí STAN našli u Moravce v ČT vzácnou shodu. Ostřelovali vládu. „Mejdan rozdávání hnutím ANO prostě končí a ta kocovina, do které se jednoho dne všichni probudíme, může bolet všechny,“ varoval Rakušan. „Recese pomalu přichází a cítíme to všichni,“ přizvukoval mu Fiala. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která proti nim seděla ve studiu, připustila, že Česko v budoucnu přijde o 100 miliard korun. Kvůli brexitu.

Mejdan hnutí ANO skončil a ta kocovina bude bolet všechny, varoval u Moravce stanař Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Václav Moravec přivítal v neděli v poledne ve svém studiu tři politiky – ministryni pro místní rozvoj za hnutí ANO Kláru Dostálovou, místopředsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Radima Fialu a místopředsedu Starostů a nezávislých Víta Rakušana.

České ekonomice se sice daří, ale zpomaluje. Ministryně financí Alena Schillerová proto začala zvedat varovný prst a apelovala na partnery v kabinetu, aby hledali úspory. „Je to o tom, že se stabilizuje ta ekonomika a už neroste, tak co začne dělat domácnost, začne dělat i stát, začne hledat úspory. Ale nepřipustím, aby se týkaly investic. V mém resortu určitě ne,“ oznámila Dostálová. Jistou rezervu prý mohou poskytnout evropské fondy.

Fiala oponoval, že všichni už pomalu cítí přicházející recesi. „Recese pomaličku přichází a všichni už to pomalu cítí,“ řekl doslova. Poslanec předpokládá, že vláda bude muset na konci roku škrtat peníze. Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan byl ještě ostřejší. „Mejdan rozdávání hnutím ANO prostě končí a ta kocovina, do které se jednoho dne všichni probudíme, může bolet všechny,“ varoval.

Dostálová připustila, že vláda už teď musí kalkulovat s tím, že Česko přijde v příštím sedmiletém rozpočtovém období až o 100 miliard korun. Vláda s tím ale počítá a proto už teď hledá úspory. Kabinet už odpískal obědy zdarma.  

A právě v  tu chvíli na Dostálovou nastoupil Moravec. „Vy tady dáváte hladovým dětem naději, aby se pak zase zjistilo, že se vracíme k původnímu stavu. Je otázka, jestli vzbuzování falešných nadějí bylo nutné?“ ptal se. Dostálová se okamžitě bránila, že vláda nevzbuzovala falešné naděje a na hladové děti opravdu nezapomíná, protože dále plánuje pomáhat nejchudším rodinám.  

Zároveň vláda hledá cesty, jak získat dost peněz i v době, kdy přítoky peněz z EU zeslábnou. Na stole je prý např. otázka, kolik procent peněz z daní z nemovitosti má jít místním samosprávám, a kolik peněz má téct do státního rozpočtu. Rakušan okamžitě varoval před tím, aby ministři brali peníze obcím. Zatím obce těží právě z přítoku evropských dotací. A až dotace nebudou, Rakušan ví, kde vzít další peníze. „Já bych navrhoval zrušit záměr vlády postavit vládní čtvrť v Letňanech a máme tam velmi slušnou rezervu,“ doporučil kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Fiala důrazně varoval před zvyšováním daní na kuřivo a alkohol. „My jsme generelně proti zvyšování daní, protože ti lidé už prostě další peníze nemají,“ řekl.  

Dostálová uklidňovala, že vláda na prvním místě hledá úspory v resortech. Kdyby ty úspory nepřišly, mohla by ministryně financí Alena Schillerová všem naordinovat přísnou dietu. „My jsme se samozřejmě vyděsili, že když ji nebudeme poslouchat a nebudeme hledat úspory v provozu, tak by ona mohla sáhnout k takovýmto patřením. Ona řekla, já bych mohla být takovýmto kruťasem, když nebudete šetřit,“ promlouvala za Schillerovou Dostálová.

Fiala okamžitě zaútočil znovu. „Kdyby vláda udělala zákon na to, aby nadnárodní korporace nevyváděly z republiky 300 až 400 miliard a ty peníze by tady byly... Takhle je to celé šité horkou jehlou,“ kroutil hlavou. Vláda také mohla podstatně pomaleji zvyšovat počty úředníků, mohla je dokonce snižovat, ale nečinila tak.

Rakušan přikyvoval. „Nestává se to často, ale tady se shodnu s kolegou Fialou,“ řekl. „Vláda nepřipravila za pět let strukturální změnu tohoto státu, mluví se tady o restrukturalizaci dopravy. Pokud my tady máme firmy, které ročně musí věnovat 246 hodin na plnění svých daňových povinností, tak to máte v gesci celých pět let vy z hnutí ANO na Ministerstvu financí,“ pálil ostrými Rakušan do Dostálové. Okamžitě jí také vyčetl, že vláda nedokázala za pět let změnit stavební zákon. Pitom právě hnutí ANO má v gesci jak ministerstvo dopravy, tak ministerstvo financí, tak ministerstvo pro místní rozvoj.

Moravec poté přehodil výhybku a představil divákům nový volební průzkum společnosti Kantar CZ, který potěší předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila a jeho kolegu Miroslava Kalouska. Tuto stranu by totiž teď volilo asi 5,5 procenta lidí. Celé politické scéně však dál dominuje Andrej Babiš se svým hnutím ANO, který by získal 32 procent hlasů. Druzí Piráti by získali 16,5 procenta hlasů a třetí ODS by obdržela 13,5 procenta hlasů.

Těsně pod stupni vítězů by se 7 procenty zůstalo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Pátí komunisté by získali 6,5 procenta a šestá TOP 09 5,5 procenta. Hnutí STAN, KDU-ČSL a vládní ČSSD by získali jen 5 procent. Politici sídlící v Lidovém domě tedy znovu balancují nad propastí nazvanou odchod ze Sněmovny.

Fiala znovu hnutí ANO nešetřil. „Napřed zavedlo kontrolní hlášení DPH a EET a najednou živnostníkům slibuje, že na ně zase bude hodné. Otázka je, kdo tomu uvěří.“ Rakušan dal Fialovi opět za pravdu. „Zeptejte se malých živnostníků, co jste pro ně udělali, a většina z nich k volbám buď znechuceně nepřijde nebo rozhodně nebude volit vaše hnutí, “ šil do Dostálové Rakušan. 

Když se první hodina debaty chýlila ke konci, Moravec ještě otevřel téma černé stavby rybníku v Osvětimanech hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten přímo na kameru přiznal, že rybník skutečně stojí načerno a on teď shání dodatečné stavební povolení, což trvá dlouhou dobu.

„Máte tu ještě někdo černou stavbu?“ zeptal se Moravec svých hostů. Ti kroutili hlavou, že nikoli. Dostálová doplnila, že černé stavby jsou v Česku velmi častým jevem a obce je tolerují, protože jejich zboření by musely uhradit, na což prý nemají peníze. Tak raději stavbu dodatečně povolí, Členka vlády však také dodala, že nový stavební zákon tuto praxi zarazí. Vláda na tento účel obcím vydává 100 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…