Měkké cíle se nedají ochránit policií zvenku, vyžadují akci těch, kterých se bezpečnost týká, říká expertka

20.08.2017 12:31

Jak bránit takzvané měkké cíle, na něž teroristé míří stále častěji, odpovídá server iRozhlas.cz. Zároveň také uvádí, zda jsou dostatečně bráněny měkké cíle u nás, v České republice.

Měkké cíle se nedají ochránit policií zvenku, vyžadují akci těch, kterých se bezpečnost týká, říká expertka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapalování svíček za oběti teroristických útoků v Paříži

„Jako měkký cíl označujeme místa s větším množstvím osob a slabým zabezpečením proti násilným útokům. Jsou jimi typicky dopravní nádraží, turistické atrakce nebo větší akce pro veřejnost. V širší definici považujeme za měkký cíl i školy, nemocnice nebo plovárny,“ uvedla pro server iRozhlas.cz definici měkkých cílů vedoucí analytička pražského Soft Targets Protection Institutu Tereza Šternová. Zároveň také dodala, že se pracuje i s místy, jež mají symboliku západního způsobu života.

Měkké cíle jsou totiž v poslední době nejčastějšími místy útoků teroristů. Naposledy takhle zabíjeli na barcelonské promenádě La Rambla. Tvrdé cíle jsou naopak dobře chráněné a střežené objekty – ať už státní, vojenské či bezpečnostní.

  • Původní text ZDE

Jak uvedla Globální teroristická databáze Marylandské univerzity, v Evropě bylo mezi lety 1998 a 2014 provedeno či připravováno celkem 5 297 útoků. Padesát tři procent z nich mířilo právě na měkké cíle.

Podle analytičky Šternové navíc ochrana měkkých cílů vyžaduje zcela specifický přístup při zabezpečení. „Na koncepční úrovni to tedy vyžaduje nastavit spolupráci mezi státem, obecní samosprávou a soukromými subjekty. Na taktické úrovni to pak znamená nové výcvikové metody pro policii, nový způsob komunikace s veřejností, identifikaci prioritních měkkých cílů a jejich postupné zodolňování,“ uvedla Šternová s tím, že na operativní úrovni organizátorů akcí je pak třeba zapojit veškerý dostupný personál do bezpečnostního systému. 

Lidé by pak podle ní měli pracovat na psychické připravenosti zvládat krize a náhlé stresové situace, vhodný je například také kurz první pomoci. „Každý by měl vědět, že pokud se dostane do situace s násilným útočníkem, měl by se pokusit utéct. Pokud nemůže utéct, měl by se schovat, optimálně zamknout, zabarikádovat. A pokud není zbytí, měl by se fyzicky bránit doslova ‚jako o život‘,“ dodala Šternová.

Závěrem pak Šternová podotkla, že měkké cíle nejsou v Česku chráněny dostatečně. „Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ministerstva vnitra iniciovalo velmi progresní koncepci ochrany měkkých cílů. Jejím největším přínosem, ale zároveň i slabinou je důraz na dobrovolnou spolupráci a aktivitu všech, kterých se bezpečnost na určitém místě týká. Měkké cíle se nedají ochránit policií nebo jinou složkou zvenku, vždy vyžadují aktivní spolupráci samotných subjektů, které se na určitém ohroženém místě vyskytují,“ uzavřela Šternová pro server iRozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…