Měli bychom být v jakékoliv zóně, kde bude Německo. A další rady profesora Švejnara z obrazovky ČT

12.07.2016 20:16

Jaký bude mít Brexit dopad na britskou ekonomiku? Posílí pozice Německa v EU? Jaký dopad by mohly mít problémy italských bank? Na tyto i další otázky odpovídal v dnešním Interview ČT24 ekonom Jan Švejnar. Prozradil také, koho bude volit v nadcházejících prezidentských volbách v USA.

Měli bychom být v jakékoliv zóně, kde bude Německo. A další rady profesora Švejnara z obrazovky ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Podle Švejnara Britové odchodem z EU hodně ztratí. Nyní jde o to, jak alespoň minimalizovat škody. Brexitem prý přijdou Britové o 2 až 5 % HDP. Problém britské ekonomiky je, že je velmi propojena s evropskou ekonomikou.

Britové budou chtít omezit volný pohyb lidí. Zároveň budou chtít zachovat volný obchod. Podle Švejnara ale budou Evropané při vyjednávání velmi tvrdí. Budou se snažit, aby odradili další potenciální zájemce o odchod z EU.

Brexit bude mít větší dopad na britskou ekonomiku

Na druhou stranu Švejnar přiznal, že Britové jsou jedni z nejlepších vyjednavačů na světě. Nastávající britskou premiérku čeká nelehký úkol – sjednotit rozdělený národ. Ohledně tohoto úkolu by Švejnar Theresu Mayovou nepodceňoval. Pokud bude chtít Mayová využít služeb odcházejícího premiéra Davida Camerona, bude v něm mít dobrého zákulisního partnera.

Dopad Brexitu na českou ekonomiku celkově nebude velmi silný, ale v sektorech, jako je automobilový průmysl, to může být podstatné. Větší dopad bude prý mít ale na britskou než na evropskou ekonomiku.

Problém řeckých bank ještě vyřešen není

Švejnar souhlasí s tvrzením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, podle kterého Brexit bude Česko stát miliardy na evropských dotacích, protože Británie přestane přispívat do rozpočtu EU. Německo se stane největší hybnou silou EU. Navíc část ekonomických aktivit se přesune do Německa.

Řeč přišla i na problémy italských bank. Ohledně nich prý začínají kuloární vyjednávání. Hrozí nebezpečí, že by Evropa mohla zpomalovat. Krize by se mohla zvětšit, pokud by se začaly zpomalovat investice.

Zcela jiná situace je ale u nás. Máme totiž jeden z nejlépe fungujících bankovních sektorů v Evropě.

I když se o tom v médiích nepíše, problém řeckých bank se nevyřešil. Dokonce hlavní aktéři na scéně, MMF a německý ministr financí, mají na tento problém zcela rozdílný názor. MMF chce, aby se část dluhu odpustila, Schäuble chce postupovat tradiční cestou.

Kvůli koruně přicházíme o investice

Švejnar uvedl, že má k dispozici studii, podle níž je pro nás výhodné být v jakékoliv eurozóně, ve které je Německo. Ale není kam spěchat, měli bychom počkat, až si eurozóna vyřeší své problémy. Na druhou stranu často jdou investice na Slovensko, protože má euro a protože kurzové riziko je pro investory příliš velké.

Na závěr pořadu se Švejnar svěřil s tím, že v amerických prezidentských volbách bude hlasovat pro Hillary Clintonovou, kterou považuje za menší zlo, než které představuje Donald Trump.

Ke své případné kandidatuře v českých prezidentských volbách se nechtěl vyjádřit, ale přímo ji nevyloučil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…