Měli bychom jasně říct, že nejsme úplně blbí, udeřil topkař Ženíšek v ČT

21.03.2017 19:07

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v úterním Interview ČT24 prvního místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška. Ten se tvrdě vymezil především proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Nejmocnější muž v zemi půlměsíce prý využívá slabin Evropské unie, a to podle Marka Ženíška musí přestat.

Měli bychom jasně říct, že nejsme úplně blbí, udeřil topkař Ženíšek v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

V úvodu Ženíšek rozebíral uprchlickou krizi a vztahy EU s Tureckem. „Myslím, že EU musí být připravena na nejhorší,“ varoval v pořadu host s tím, že turecký prezident Recep Erdogan hodlá přehodnotit dohodu o zadržování uprchlíků. „Evropská unie by měla začít rázně využívat toho, co zatím moc nevyužila, s výjimkou sankcí vůči Rusku, a to je její ekonomická síla. EU musí ukázat, že její politická síla odpovídá její ekonomické síle, což je to jediné, co Evropa má,“ podotkl Ženíšek.

„EU by si zkrátka měla uvědomit, že EU je ekonomická mocnost, a chovat se podle toho. Měli bychom také říct, že nejsme úplně blbí,“ podotkl politik.

Turecko se navíc samo poněkud vyčleňuje z NATO a západní politiky označuje za nacisty a tady bychom podle Ženíška měli říci, že takovéhle Turecko v Evropě nechceme. Se současným Tureckem je prý třeba hovořit rázně, a ne jen čekat, až nějaké problémy vyplují na povrch. EU podle Ženíška příliš vyčkává. Když Erdogan obviňoval Německo a Nizozemsko ze zavádění nacistických praktik, tak se celá EU měla za tyto dvě země postavit a Erdoganovi vrátit slovní úder. To se bohužel nestalo.

Skotsko, vícerychlostní Evropa a uprchlíci, kteří v Česku skoro nejsou  

Ve druhé polovině pořadu došlo na Brexit. EU se podle Ženíška musí smířit s tím, že se Britové rozhodli vystoupit. Současně s tím však Skotsko tvrdí, že znovu vypíše referendum o nezávislosti, jelikož chce zůstat součástí EU. Ženíšek zdůraznil, že Skoti o referendu nemluví poprvé, ale jde o vnitřní věc Velké Británie, kterou si její obyvatelé musejí vyřešit sami. Politici na kontinentu by se do toho neměli plést.

EU by se měla zabývat spíše reformou sama sebe. Naším cílem by podle Ženíška mělo být, aby se Česko přimklo k jádru EU. Za země jádra mohou být považovány např. ty, které platí eurem. „Naším národním zájmem by mělo být co nejrychleji přijmout společnou evropskou měnu,“ sdělil divákům první místopředseda TOP 09. Tato strana si prý nemyslí, že by EU byla dokonalá. Rozhodně má své chyby, ale to nemění nic na tom, že je Česku v EU lépe než mimo Unii.

Češi, Moravané a Slezané považují za velký problém EU uprchlickou krizi, a to i navzdory tomu, že na našem území mnoho uprchlíků nenajdeme. „Je to pro mě nepochopitelné, protože tady žádný uprchlík není. Ale lidé také sledují, co se děje za hranicemi, a podle mého je to zneklidňuje. A domnívám se, že je to zneklidňuje oprávněně.“

V této souvislosti Ženíšek komentoval také nadcházející volby ve Francii. Host vyjádřil naději, že v této zemi nezvítězí populistické síly, jinak ale odmítl Francouzům jakkoli radit, koho by měli volit. To je věc Francouzů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…