Měli byste být za uprchlíky vděční, s nimi můžete konečně překonat komunismus, vzkazuje německá televize. Uslyšel to i Václav Klaus a vážně se naštval

23.06.2017 9:31

Druhý český prezident Václav Klaus se pořádně obul do Německa. Pod hlavičkou EU se prý Berlín zase pokouší Praze diktovat, jak by se měla chovat, a tomu se musí celá Česká republika vzepřít. K rozumu totiž podle Klause nemá přijít Praha, ale celý Západ.

Měli byste být za uprchlíky vděční, s nimi můžete konečně překonat komunismus, vzkazuje německá televize. Uslyšel to i Václav Klaus a vážně se naštval
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus v Ostravě

Klaus hned v úvodu své úvahy, která je dostupná na jeho internetových stránkách, konstatuje, že nám Brusel vnucuje přijímání uprchlíků podle kvót a model kvót na uprchlíky od počátku prosazovalo Německo, takže nám vlastně Berlín zase vnucuje svou vůli. To už Česko v minulosti zažilo. Klaus má za to, že tomuto tlaku se musíme vzepřít, a to i za cenu toho, že možná přijdeme o evropské dotace. Ty pro nás prý nejsou vůbec tak přínosné, jak se říká. „Že Unie s naším blahobytem nemá nic společného, je – alespoň doufám – většině lidí u nás zřejmé,“ píše k tomu Klaus.

Celý komentář naleznete zde

Z Německa ovšem dnes slýcháme věty, že by Česko mělo pochopit uprchlickou krizi jako příležitost a tím, že příjme uprchlíky, ukázat, že opravdu patří na Západ.

Německá televize SWR dokonce Česku, Polsku a Maďarsku vzkazuje, že by měli být za uprchlíky rádi, protože s jejich pomocí se prý můžeme konečně zbavit přežívajícího komunismu. "Místo aby středoevropská čtveřice přijala uprchlickou krizi jako příležitost, jak setřást dědictví komunismu, posloužila nacionalistickým silám jako živá voda," rozčiluje se německá stanice.

„To považuji za aroganci dosud neznámého druhu. Je přijímání migrantů (nikoli náhodou mluví německá televize o uprchlících, zatímco my trváme na slovu migrant) cestou, jak ze sebe setřást dědictví komunismu? K tomu migraci nepotřebujeme. ... Kde se bere arogance západní Evropy považovat nás za nedospělé školáky, které je třeba vychovávat a vyučovat? Jaké komunistické dědictví mají její představitelé na mysli? Naši přecitlivělost na jakékoli prvky nesvobody? Na vnucování nám čehokoli, co je proti našim zájmům? Naše úsilí – po desetiletích ztráty státní suverenity – být znovu státem, o kterém se rozhoduje doma a ne v cizině? Naši bolestnou historii plnou národního útlaku a permanentního pocitu vnějšího ohrožení? Naši víru v demokracii, kterou jsme tak dlouho neměli?“ ptá se Klaus.  

Ne my, ale Západ by se měl podle Klause změnit, měl by se vrátit ke svým kořenům a znovu ctít svobodu tak, jako dřív. Myšlenkový Západ je zkrátka třeba znovu vrátit na západ Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…