Mělo to přece krachnout! Jenže ono... Jaroslav Plesl se s grafem v ruce vysmál těm, kteří čekali kolaps Británie

23.01.2019 20:44

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Ples se na svém facebookovém profilu pozastavil nad zprávami pocházejícími od agentur Reuters a Bloomberg: „Reuters a Bloomberg celej den chrlej zprávy o tom, jak kapitál utíká z Británie. A libra celej den klidně posiluje...“ A svou zprávu doplnil grafem růstu kurzy libry vůči euru. Velkou Británii čeká „tvrdý Brexit“ již 29. března a může dojít na nedostatek základních potřeb, jakými jsou léky, ale též papír či propisky.

Mělo to přece krachnout! Jenže ono... Jaroslav Plesl se s grafem v ruce vysmál těm, kteří čekali kolaps Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

„Reuters a Bloomberg celej den chrlej zprávy o tom, jak kapitál utíká z Británie. A libra celej den klidně posiluje...,“ napsal na svůj Facebook Plesl s doplněním o graf kurzu libry vůči euru. Libra dnes, stejně jako v posledních třech dnech, mírně posílila na hodnotu 1,147 libry vůči euru. Ke koruně vystoupala na hodnotu 29,467 koruny za jednu libru.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí
Zprávy agentur Reuters a Bloomberg se v posledních dnech zaměřují na dění okolo Brexitu a možné „katastrofické scénáře“ toho, co nastane v případě takzvaného tvrdého Brexitu. „Tvrdý Brexit by nastal v případě, že by se vláda Velké Británie nebyla schopna dohodnout s Evropskou unií o znění dohody o Brexitu a nezačalo by platit ani takzvané přechodné období, ve kterém by zůstala legislativa mezi Británií a EU platná v určitých oblastech až po dobu dvou let. V tomto období by obě strany měly dostatek času na právní úpravu těchto předpisů i na přípravu vůči následkům Brexitu, jakými může být nedostatek důležitých výrobků, léků či nemožnost dopravy zboží kvůli celním bariérám a souvisejícímu zablokování infrastruktury. K Brexitu má dojít již 29. března tohoto roku.

Agentura Bloomberg dnes přinesla zprávu, že více než 40 % exportu britských služeb putuje do Evropské unie, tudíž by na ně mohl mít Brexit velké dopady, neboť by se Británii mohl uzavřít volný přístup k více než 500 milionům potenciálních zákazníků. Sektor služeb zahrnuje kromě finančnictví i například architekturu či rozvoj. Dále tato agentura varuje před odlivem kapitálu bank z Londýna do Frankfurtu, přičemž se může jednat až o 855 miliard dolarů. Největší, až 400miliardový odklon svého kapitálu, plánuje Deutsche Bank. Poslední zprávou Bloombergu je taktéž varování, a to před ohrožením, že se Velká Británie v souvislosti s Brexitem ocitne bez papíru a propisek.

Reuters pro změnu varoval, že by ratingová agentura Moody’s mohla v případě tvrdého Brexitu zhoršit úvěrovou důvěryhodnost Velké Británie ze třetího nejvyššího stupně Aa2 hodnotícího Británii jakožto zemi se stabilním výhledem, na nižší.

Premiérce Therese Mayové též hrozí přes 40 členů kabinetu a náměstků ministrů rezignací v případě, že tento „tvrdý Brexit“ nastane, minulý týden se k varování připojili i lékárníci, kteří varují před zvyšujícím se nedostatkem některých léků, například proti bolesti, antidepresiv či léků na vysoký krevní tlak. V poslední době se výrazně zvýšil počet léků, které jsou tak nedostatkové, že je za ně britské ministerstvo zdravotnictví ochotno platit dodavatelům vyšší ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…