Méně hlasů, více práce. Nečas musí přemlouvat vzpurné kolegy

10.05.2012 9:35

Premiér Petr Nečas (ODS) musí najít způsob, jak přesvědčit k poslušnosti vlastní poslance ODS. V době, kdy se vládní většina rapidně zmenšila a k akceschopnosti vlády je třeba každý hlas, se část poslanců staví proti změnám v rozpočtovém určení daní, nebo proti současné podobě plánovaného vyrovnání státu s církvemi. V této věci se rebelové sbližují se stanoviskem opoziční ČSSD.

Méně hlasů, více práce. Nečas musí přemlouvat vzpurné kolegy
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Poté, co se kdysi pohodlná vládní většina 118 křesel smrskla na většinu horko těžko překračující nezbytnou 101 většinu, musí premiér Petr Nečas (ODS) čelit nátlaku řady poslanců z vlastní strany. Mnozí totiž odmítají podpořit církevní restituce, jiným se zase nelíbí plánované změny v rozpočtovém určení daní. Konzervativní část ODS se pak bouří proti záchrannému fondu eurozóny. O premiérových problémech ve vlastní straně referuje dnešní Právo.

Obrátí se premiér na „eurohujery?“

„Oznámil jsem předsedovi klubu, že pro mě je to otázka přesvědčení a že sdílím názor prezidenta Václava Klause a dalších konzervativních hlasů uvnitř ODS, které říkají, že nejdříve musíme vyřešit problémy doma a pak teprve tančit podle toho, jak Evropa hraje,“ řekl Právu poslanec David Šeich. Dodal k tomu, že by návrh mohli podpořit zákonodárci ČSSD, kteří dávají najevo, že je lze počítat mezi „eurohujery“.

Podobným problémům čelí návrh na změnu rozpočtového určení daní z dílny poslanců za TOP 09. Část poslanců ODS, mezi které lze počítat např. pražského Borise Šťastného, se staví proti tomu, aby menší obce získaly ze státního rozpočtu více peněz na úkor čtyř největších českých měst. Stejný odpor pak vyvíjí část ODS proti finančnímu vyrovnání státu s církvemi ve finanční rovině. Část poslanců zkrátka odmítá církvím vyplatit 59 miliard korun plus úroky. Vrácení samotného majetku považuje za dostatečný. Mezi zastánce tohoto okleštěného vyrovnání státu s církvemi patří např. poslanec Jan Florián (ODS).

Sblížení s ČSSD

„Vyplatit 59 miliard církvím v době, kdy republika potřebuje stimulovat ekonomiku, považuji za mrhání peněz daňových poplatníků. Já jsem pro to, aby se církvím finanční kompenzace neposkytla, aby se jim vrátil pouze majetek, jako fary a kostely. Zaznamenal jsem hlasy více poslanců ODS, že by pro tuto variantu byli, ale nechtějí to veřejně prezentovat,“ zopakoval pro Právo Florian to, co jako prvnímu médiu sdělil ParlamentnímListům.cz.

Sluší se dodat, že prakticky stejně se k problematice vyrovnání státu s církvemi staví ČSSD, hypoteticky je tedy možné, že premiér může hledat podporu v řadách opozice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…