Menšiny v Česku si stěžují na xenofobní nálady v zemi. Z Pražského hradu se blýská: Nabubřelé, urážlivé a příkopy prohlubující prohlášení

19.03.2017 16:03

Se zásadní prosbou se k české veřejnosti obrátili představitelé menšin, kteří působí v jedné z poradních komisí ministerstva kultury. Atmosféru v zemi vůči minoritám vnímají jako vyhrocenou, velký podíl na tom podle jejich mínění mají politici. Komise tak vyzývá veřejné činitele, aby naopak přispěli k utlumení xenofobních nálad. Ministr kultury s jejich pohledem souzní. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Menšiny v Česku si stěžují na xenofobní nálady v zemi. Z Pražského hradu se blýská: Nabubřelé, urážlivé a příkopy prohlubující prohlášení
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

„Je smutné a nepřijatelné, že na rozdmýchávání xenofobie se podílí i řada politiků naší země včetně vysokých ústavních činitelů. V touze po maximalizaci svého zisku se ve veřejné debatě nebojí sahat po lživých, překroucených či demagogických tvrzeních, často pod záminkou takzvaného boje proti politické korektnosti. Ve skutečnosti však touto cestou jen stavějí na odiv vlastní předsudky a mimoděk nabádají společnost, aby své strachy z cizího považovala za vlasteneckou hodnotu,“ stojí v prohlášení.

  • Celý text je ZDE

Pod čerstvou výzvu se podepsala devítka cizinců a jeden Rom z výběrové komise, která má poradní hlas při rozdělování dotací v programu Podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin. Mezi signatáři jsou tak například zástupci bulharské, vietnamské či německé menšiny. Současnou atmosféru v Česku vůči minoritám v Česku považují za problematickou, podle nich projevy národnostní, rasové, náboženské a jiné nesnášenlivosti „stále více zamořují veřejný prostor“.

Svou prosbu pak členové komise završili přímou výzvou k veřejným činitelům. „Žádáme všechny veřejně činné osoby, aby se v zájmu udržení současné rozmanité České republiky zdržovaly všech projevů, jež živí xenofobní nálady. Důsledky národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti a nenávisti mohou být fatální, jak dobře víme z vlastní historie, kterou bychom neměli chtít opakovat,“ cituje server ze zmíněné výzvy.

Petičníci konkrétní politiky, ohrožené menšiny či incidenty nejmenují. Server ale upozornil, že nelze přehlédnout vyhrocenou veřejnou diskusi i za účasti politiků na téma uprchlická krize, romská menšina či až nacionalistické výroky některých politiků. Protiuprchlické nálady ve svých projevech podle serveru přiživoval prezident Miloš Zeman, kritika současného přístupu EU k uprchlíkům byla v posledních měsících i součástí rétoriky zavedených stran včetně ODS či KSČM.

Jak server také napsal, v ministru kultury Danielu Hermanovi apel jeho kolegů z komise zarezonoval, k jejich výzvě se v podstatě přidal. Také on varuje před populistickým zneužíváním témat týkajících se menšin politiky. „Jestliže politici zneužívají určité věci, které se týkají soužití různých etnik, nebo krizových situací ve světě k populistickým prohlášením, tak je to velmi nezodpovědná hra,“ sdělil serveru Lidovky.cz Herman.

Na zmíněné prohlášení zareagoval na svém facebookovém profilu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Absolutně lživé tvrzení o nenávistném a xenofobním Česku. Nabubřelé, urážlivé a příkopy prohlubující prohlášení,“ napsal Ovčáček. Později pak k tomu ještě připsal: „Na promigrační Výzvu vědců podepsanou i J. Drahošem navazuje nyní obdobná lidovecká kampaň min. Hermana a posl. Gabala. Spojí síly?“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …