Merkelová: Nechci nikomu v EU vyhrožovat. Ale...

28.03.2017 6:50

Spolková kancléřka Angela Merkelová promluvila v německé televizi ARD o budoucnosti EU. Uznává sice, že Unie má celou řadu problémů, kupříkladu není snadné vyrovnat se s uprchlickou krizí, ale věří, že EU jako taková může tyto obtíže přestát, pakliže budou evropští lídři postupovat jednotně. Všem členským státům EU vyslala jedno varování.

Merkelová: Nechci nikomu v EU vyhrožovat. Ale...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

„Nejsem slepá k této obtížné situaci,“ ujistila Merkelová diváky, když mluvila o uprchlické krizi. Věří však, že za poslední dva roky EU udělala pokrok a dokáže spolupracovat při ochraně vnějších hranic, což je podle jejího názoru pozitivní krok vpřed. EU musí umět bránit sama sebe. To je podle kancléřky zásadní. Z tohoto pohledu se kancléřce jeví jako velmi žádoucí, aby spolu i armády EU velmi úzce spolupracovaly.

Kromě toho by si EU měla zachovat své svobody, tedy volný pohyb osob, zboží, kapitálu i služeb. V těchto svobodách leží podle kancléřky síla projektu. „Pro mě má zachování svobody pohybu v EU velkou hodnotu,“ prohlásila Merkelová.

Nezapomíná prý ani na evropský sociální stát, který lidem poskytuje určité výhody, a má na paměti také problematiku zaměstnanosti, které je třeba věnovat pozornost. To mimo jiné zahrnuje i odbourání přílišné byrokracie a zvýšení konkurenceschopnosti jednotlivých zemí EU. Pozitivní roli v této oblasti může sehrát také obchodní dohoda mezi EU a Kanadou známá pod zkratkou CETA.

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

Celý rozhovor v němčině naleznete zde.

EU by podle představ Merkelové měla postupovat jednotně také v otázkách zahraniční politiky. Měla by společně formulovat své představy o vztazích s Ruskem, s Ukrajinou, s Čínou a teď také se Spojenými státy. Pokud EU potáhne za jeden provaz, bude podle Merkelové významným hráčem.

To ovšem nepůjde bez toho, aby jednotlivé členské státy respektovaly základní hodnoty, na nichž EU stojí. Mezi tyto hodnoty podle Merkelové nesporně patří i demokratický právní řád. Evropská komise by podle Merkelové měla jednat s těmi zeměmi, u nichž existují určité tendence k oslabování právního státu. Moderátor výslovně zmínil Polsko a Maďarsko, ale kancléřka se pečlivě vyhnula tomu, aby kohokoli jmenovala.

Odmítla také komukoli vyhrožovat tím, že přijde o část evropských dotací, pokud nebude jednat v souladu s demokratickým právním řádem. „Otevírat debatu o financích teď nepovažuji za dobré. Nechci nikomu hrozit. Skutečně nechci vyslovit žádnou hrozbu. Chci pracovat na tom, aby byl demokratický právní řád respektován v celé Evropě,“ zdůraznila Merkelová.

Možnost, že některé země nebudou postupovat s demokratickým právním řádem a jak na to bude EU reagovat, nechala otevřenou.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…