Merkelová, Schulz a AfD: Nový průzkum poměrů v Německu

30.04.2017 22:01

Německá kancléřka Angela Merkelová může dál přemýšlet o tom, jaké to bude sloužit jako nejdéle vládnoucí kancléřka v moderních dějinách sjednoceného Německa. Průzkum institutu Emnid pro německý deník Bild am Sonntag ukázal, že CDU/CSU současné kancléřky setrvává na 36 procentech podpory voličů. Německá sociální demokracie ovšem totéž řící nemůže, pod vedením Martina Schulze spadla SPD na 29 procent.

Merkelová, Schulz a AfD: Nový průzkum poměrů v Německu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Německý deník Bild am Sonntag hlásí, že kouzlo někdejšího šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze zřejmě vyprchává. Zatímco se před několika týdny zdálo, že tento muž polil německou sociální demokracii živou vodou a SPD v průzkumech posilovala, teď už zase ztrácí a to hned sedm procentních bodů na vedoucí CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové. Parlamentní volby u našich západních sousedů proběhnou až 24. září, takže Schulz má ještě relativně dost času na to, aby zabojoval a výsledek zvrátil, ale Merkelová dokazuje, že rozhodně není slabou političkou a není radno ji předčasně odepisovat.

Agentura Reuters, která text německého deníku převzala, poznamenává, že donedávna uvažovaná koalice sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Levice by získala 45 procent hlasů voličů a nezískala by většinu křesel v dolní komoře německého parlamentu – Bundestagu. Sociální demokracie by aktuálně dosáhla na 29 procent hlasů voličů, Zelení 7 procent a postkomunistická Levice 9 procent hlasů.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Většinu v parlamentu by nezískala ani uvažovaná pravicová koalice CDU/CSU s liberály (FDP), kteří po minulých volbách z dolní komory parlamentu vypadli, ale nyní mají naději, že se do nejvyšších pater německé politiky znovu vrátí s 6 procenty hlasů.

Jazýčkem na vahách by se tak mohla stát protiuprchlická a protiunijní Alternativa pro Německo (AfD), které chce v tuto chvíli odevzdat hlas 9 procent voličů. Všechny ostatní strany pomýšlející na působení v parlamentu však předem ohlásily, že s AfD nebudou spolupracovat. Pokud by se v následujících pěti měsících situace významně neproměnila, je možné, že Německo opět povede velká koalice v čele s křesťanskými demokraty Angely Merkelové a za účasti jejich stávajících partnerů, sociálních demokratů Martina Schulze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…