Merkelová a Juncker: Odhalení ze zákulisí

07.07.2016 9:51

Leonid Beršidskij ve svém textu publikovaném agenturou Bloomberg poukazuje na zuřící boj mezi jednotlivými frakcemi bruselských elit, který vypukl po brexitu. Vývoj je podle jeho názoru natolik dynamický, že včerejší odpůrci Juncker a Merkelová jsou dnes pragmatickými spojenci.

Merkelová a Juncker: Odhalení ze zákulisí
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Beršidskij poukazuje na komentář vlivného německého týdeníku Spiegel, který přímo psal o boji o moc mezi šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Situace se však podle Beršidského mění ze dne na den a Merkelová s Junckerem jsou nyní považováni za pragmatické spojence, kteří čelí idealistům a příznivcům federalistické EU, jakým je předseda Evropského parlamentu Martin Schulz či ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a němečtí sociální demokraté.

„Schulz a Steinmaier volají pro zřízení funkční celoevropské vlády a dalších atributech federálního sátu. Navrch však začínají získávat pragmatici v čele s Merkelovou a nově i Junckerem, který přes své federalistické přesvědčení v úterý prohlásil, že na podobné hluboké reformy nyní není ten správný čas,“ píše Beršidskij a dodává, že Juncker je z brexitu očividně velmi podrážděný. „Dští síru na adresu britských politiků, kteří stáli za kampaní pro brexit, a také mu vadí, že při vyjednáváních nebude hrát ústřední roli.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Beršidského Juncker fakticky přiznal svoji porážku, když vyzval k naplnění současných projektů, mezi které patří vytvoření společného digitálního, energetického a kapitálového trhu. „Juncker tak vlastně uznal, že nejdůležitější rozhodnutí EU vyžadují jednomyslný souhlas mezi národními vůdci. Předseda Evropské komise si začíná uvědomovat, že za současné situace se mu nevyplatí vydat se po vlastní ose, protože by mohl ztratit jakýkoli vliv. Tyto postoje přivádějí federalistické snílky k naprostému zoufalství,“ míní Beršidskij.

Konkrétně upozorňuje zejména na bývalého belgického premiéra a fanatického zastánce evropského superstátu Guye Verhofstadta, který před pár dny nezvládl své emoce a značně emotivně horoval pro federální uspořádání EU. „Mezi vůdci jednotlivých členských států převažuje názor, že je EU chronicky nemocným organismem, ale spíš než silné léky potřebuje k uzdravení klid a ticho. Tento postoj také spojuje někdejší rivaly Junckera a Merkelovou. Ukazuje se tak, jako v každém podobném boji o moc na půdě EU, že nakonec vždy převáží byznys a zákulisní dohody,“ uzavírá Beršidskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…