Merkelová a Seehofer ve střetu kvůli imigrantům

11.06.2018 22:37

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) odložil na neurčito představení svého „migračního plánu“ kvůli neshodám s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU). V oblasti migrace panují mezi politiky stále rozpory.

Merkelová a Seehofer ve střetu kvůli imigrantům
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Právě Seehofer, někdejší bavorský premiér, který je od března ministrem vnitra, douhodobě ostře kritizoval migrační politiku kancléřky Merkelové. Spory obou vrcholných politiků o uprchlickou a azylovou politiku se nepodařilo zcela zklidnit ani před loňskými parlamentními volbami. Kompromis v otázce takzvané horní hranice pro přijímání uprchlíků byl mezi oběma stranami nalezen nakonec až po volbách.

Spor mezi politiky opět v této době graduje. Tentokrát jde o plán Seehofera vracet běžence z EU, Norska nebo Švýcarska zpět hned na německých hranicích. „Německé právo s takovým postupem obecně počítá, ve výjimečných humanitárních situacích se ale neuplatňuje. A výjimečná situace, kterou v září 2015 vyhlásil tehdejší ministr vnitra Thomas de Maiziére, v tomto ohledu v Německu panuje dodnes,“ uvádí server ČTK. Změna postoje by vyústila k tomu, že Německo by vracelo běžence přímo například na hranicích s Rakouskem či Českou republikou. Merkelová se zatím staví k návrhu odmítavě. „Chci, aby mělo unijní právo přednost před právem národním,“ řekla v neděli v televizní debatě podle ČTK a více komentovat nechtěla. Podle ní ještě návrhy s ministrem zkonzultuje.

Seehoferův plán počítá se zrychlením azylového řízení. Počítá mimo jiné se vznikem takzvaných záchytných center, v nichž budou běženci během celého azylového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…