Merkelová je na tom opravdu zle, Německo to přestává zvládat. Padl tedy převratný návrh

03.11.2015 6:44

Uprchlické tábory na německých hranicích. Možná reálný obrázek. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž souhlasí s jejich stavbou. Píše o tom Mladá fronta Dnes.

Merkelová je na tom opravdu zle, Německo to přestává zvládat. Padl tedy převratný návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

"Německá kancléřka Angela Merkelová hasí největší vládní krizi od svého nástupu do funkce, jehož desetileté jubileum za pár týdnů oslaví. Kvůli jejímu zářijovému pozvání čelí země přívalu stovek tisíc uprchlíků, který přestává zvládat," píše MF Dnes s tím, že jednotlivým spolkovým zemím dochází finanční i ubytovací prostředky. Kancléřka čelí i stovkám trestních oznámení za vlastizradu. A tak se Merkelová musela například rozhodnout, zda se přikloní k bavorskému předsedovi vlády Horstu Seehoferovi a jeho CSU, nebo k sociálním demokratům z SPD, již stále prosazují vůči uprchlíkům přátelský postup.

Kancléřka se nakonec přiklonila k Seehoferovi a odsouhlasila vznik tranzitních zón pro uprchlíky. Podle CDU/CSU dojde k lepší registraci a regulaci uprchlické vlny. Podrobnější vysvětlení však známé není, v Evropě je jediná tranzitní zóna na srbských hranicích v Maďarsku.  "Z areálu kontejnerů obehnaných ostnatým drátem mohou jeho obyvatelé kdykoliv odejít. Ovšem pouze jedním směrem – do Srbska, odkud přišli. Německá vláda s Merkelovou v čele přitom maďarský přístup nejostřeji kritizovala a jakékoliv přirovnání pro ni znamená reputační katastrofu," píše k tomu MF Dnes. I z toho důvodu proti plánu vystupuje SPD, jež tábory přirovnávají k masovým vězeňským.

Nesouhlasí tak ani ministr spravedlnosti Heiko Maase - tábory podle něj vytvoří v praxi více problémů. I přesto je jasné, že i on vnímá německou uprchlickou krizi tak, že je s ní potřeba něco dělat. SPD například volá po existenci příjezdových center, bez bližších podrobností o tom, jak by fungovala.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…