Merkelová je náhradní Schwarzenberg. A po ní si zase najdete někoho jiného, posmívá se odpůrcům kancléřky Jan Zahradil

26.08.2016 13:59

Včerejší krátkou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové okomentovali na sociálních sítích také v obecnější rovině europoslanec Jan Zahradil, jeden konkrétní aspekt návštěvy pak zaujal komentátora a bývalého spolupracovníka tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Martina Schmarcze.

Merkelová je náhradní Schwarzenberg. A po ní si zase najdete někoho jiného, posmívá se odpůrcům kancléřky Jan Zahradil
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

Podle Zahradila byla návštěva Merkelové přínosná v tom, že potvrdila, že zásadní spor zde neběží po linii levice vs. pravice, ale po linii, kterou lze nazvat „elity“ vs. „plebs“. „To první není pochvala, to druhé není nadávka,“ upřesnil europoslanec. Měl tím zřejmě na mysli jednak protesty, kterých se proti návštěvě Merkelové objevilo v Praze hned několik, jednak rozdílný postoj k německé migrační politice, který zastává na jedné straně umírněný Bohuslav Sobotka, na druhé straně radikálnější Miloš Zeman.

Elity jsou méně početné, ale mediálně hlasité

„Elity“ jsou podle Zahradila zorganizované a pokrokářské, méně početné, ale mediálně hlasité, „nadšeně hupsají“ s „naší paní Angelou“ do „tvrdého jádra“, což podle Zahradila znamená do Německa.

„Plebs“ je naopak konzervativní, mnohem početnější, avšak mediálně neprůbojný a roztříštěný, veden spíše intuicí a zkušeností. „Plebs“ podle Zahradila cítí, že v konceptu „elit“ je něco špatně a odmítá jej.

„Nůžky mezi ‚elitami‘ a ‚plebsem‘ se rozevírají v celé Evropě, všude je tento spor podobný. A jsem si jist, že v dlouhodobém horizontu ‚plebs‘ nakonec vyhraje,“ myslí si Zahradil. Ten také má za to, že Angela Merkelová při návštěvě v Praze převzala roli, kterou určitá část českých voličů přisuzovala Václavu Havlovi a po něm Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). „Vlastně je to jednoduché. Angela Merkelová je teď takový náhradní Karel Schwarzenberg. Až zmizí i ona, najdou si zas někoho jiného,“ konstatoval.

Jsem šokován činem toho džihádisty...

Schmarcz uvedl, že sice nesouhlasí s kvótami, stejně jako ostatní čeští občané, parlament a vláda. Stydím se ale za ty spoluobčany, kteří se během návštěvy německé kancléřky chovali „zbytečně agresivně, nesmyslně a hulvátsky“. „Zejména jsem naprosto šokován činem toho džihádisty, který se do kolony s Angelou Merkelovou snažil najet autem...,“ podotkl Schmarcz ironicky v narážce na incident, který doprovázel pražskou návštěvu Angely Merkelové.

Celý text příspěvku Jana Zahradila na jeho facebookovém profilu:

Návštěva Merkelové byla přínosná v tom, že potvrdila již tušené: zásadní spor zde neběží po linii levice vs pravice, ale po linii , kterou lze nazvat "elity" vs "plebs"(to první není pochvala, to druhé není nadávka).

"Elity", zorganizované a pokrokářské, méně početné, ale mediálně hlasité, nadšeně hupsají s "naší paní Angelou" do "tvrdého jádra" (čti do Německa).

"Plebs", konzervativní, mnohem početnější, avšak mediálně neprůbojný a roztříštěný, veden spíše intuicí a zkušeností, cítí, že v konceptu "elit" je něco špatně a odmítá jej.

Nůžky mezi "elitami" a "plebsem" se rozevírají v celé Evropě, všude je tento spor podobný. A jsem si jist, že v dlouhodobém horizontu "plebs" nakonec vyhraje.

Celý text příspěvku Martina Schmarcze na jeho facebookovém profilu:

Nesouhlasím s kvótami, stejně jako ostatní čeští občané, parlament a vláda. Stydím se však hluboce za ty spoluobčany, kteří se během návštěvy německé kancléřky chovali zbytečně agresivně, nesmyslně a hulvátsky. Zejména jsem naprosto šokován činem toho džihádisty, který se do kolony s Angelou Merkelovou snažil najet autem...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…