Merkelová k Brexitu: EU zlepšuje životy lidí, musí to poznat

24.06.2016 13:34

Německá kancléřka Angela Merkelová je považována za nejmocnější političku Evropy. Ze své pozice se vyjádřila k britskému odchodu z EU. V globalizovaném světě mohou jednotlivé národní státy uspět pouze tehdy, pokud spolu budou spolupracovat v rámci EU. To však nic nemění na tom, že je třeba udržovat dobré vztahy s Velkou Británií, byť s důrazem na obhajobu práv vlastních občanů.

Merkelová k Brexitu: EU zlepšuje životy lidí, musí to poznat
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

„Musíme vzít toto rozhodnutí v potaz a musíme se s ním smířit,“ prohlásila Angela Merkelová na tiskové konferenci, kterou přenášela i Česká televize. „Musíme se snažit o to, abychom Evropu dále nedělili,“ dodala. Evropa je podle německé kancléřky pestrá, ale i pestrá Evropa může jednat společně a měla by tak činit. Musíme proto zajistit, aby obyvatelé Evropské unie mohli konkrétně pocítit, že EU dokáže zlepšit jejich život,“ apelovala na své kolegy politiky německá kancléřka.

Následně upozornila, že v globalizovaném světě nemohou samostatné státy uspět. V globalizovaném světě dokáže uspět především velká Evropská unie. „Pouze společně dokážeme bránit naše zájmy, vyjádřila se dále. Nesmíme však zapomínat, proč se vlastně EU zrodila, zrodila se ve jménu udržení míru na starém kontinentě. V bezprostředním sousedství EU dnes vidíme, jak může válka rozvrátit životy lidí. Německo má proto zvláštní zájem na tom, aby se integrace povedla,“ doplnila německá politička. Požádala proto lídry EU, aby v pondělí dorazili do Berlína a aby všichni společně projednali další postup.

„Naší snahou je, aby naše další vztahy s Británií byly i nadále dobré,“ ujišťovala dáma. Německo bude v této souvislosti hájit zájmy svých občanů. EU je dost silná na to, aby tuto situaci zvládla.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…