Merkelová k takovémuto kruciálnímu problému největší banky mlčí. K průšvihu v Německu promluvil český expremiér

01.10.2016 7:32

Německá kancléřka Angela Merkelová se tváří, že nechce vnímat problémy největší německé a evropské banky – Deutsche Bank. Problém Deutsche Bank se však stává den ze dne větším a větším problémem německé a také evropské ekonomiky. A hrozí – po případném pádu banky – přerůst následně v krizi celého evropského bankovního sektoru. To by negativně ovlivnilo křehké oživení evropské ekonomiky, varuje bývalý premiér Jiří Paroubek.

Merkelová k takovémuto kruciálnímu problému největší banky mlčí. K průšvihu v Německu promluvil český expremiér
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Před rokem Angela Merkelová projevila velké pochopení pro problémy německých kapitánů průmyslu. Toto pochopení jí však v tuto chvíli chybí. Největší německá banka Deutsche Bank – spjatá nekonečnými vazbami s tisíci a tisíci německými podniky a to nejen těmi největšími, ale také s malými a středními podnikateli, tedy se středním podnikatelským stavem –, má vážné existenční problémy. Ty se naplno projevily poté, co její filiálka v USA obdržela od amerických úřadů likvidační pokutu ve výši cca 12,5 miliardy eur, tedy 338 miliard korun. Za to, že údajně v období mezi lety 2006–2007 poskytovala svým klientům zavádějící informace o kvalitě hypotečních cenných papírů.

Z pohledu Paroubka mají americké banky americkou administrativu jako velmi povolný nástroj pro likvidaci svých nevítaných konkurentů. "Je to pro Deutsche Bank zjevně pokyn, aby zmizela z amerického trhu. Je zarážející, že kancléřka Merkelová k takovémuto kruciálnímu problému největší německé banky mlčí. Celá německá vláda jakoby oněměla. Zda jsou to obavy z největšího německého spojence či prostě jen neschopnost nebo oboje, není jasné...," dodává expremiér.

Akcie Deutsche Bank za poslední rok poklesly z úrovně kolem 26 eur za akcii na dnešních něco přes 10,13 eur za akcii.

"Samozřejmě, že německá vláda je v delikátní situaci. Slíbit v tuto chvíli opatření na záchranu největší německé banky se jí nechce, ale s přibývajícími dny se situace Deutsche Bank stane nanejvýš kritickou. Lidé vybírají úspory, podniky převádějí své peníze do jiných bankovních ústavů a je samozřejmé, že se Deutsche Bank při takovéto ztrátě likvidity může rychle dostat do kolapsu. Deutsche Bank je obří bankou a je jakýmisi plícemi německého hospodářství, které je nejvýznamnější národní ekonomikou EU a čtvrtou největší ekonomikou světa," uvádí k německému problému Paroubek.

Evropský bankovní systém se tedy podle něho otřásá. "Není ještě v kritické situaci a teď je ze strany vlád a ECB nejvhodnější chvíle zasáhnout, protože pokud dojde, nedej bože, k pádu Deutsche Bank a k vážným problémům evropského bankovního systému jako celku, ovlivní to velmi nepříznivým způsobem celou evropskou ekonomiku," varuje závěrem Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…