Merkelová má na rukou krev. Příště se to stane v Praze. Vláda ohrožuje české občany tím, že nezavřela hranice. Babiš, Bělobrádek či Okamura nám toto řekli k útoku v Berlíně

20.12.2016 16:48

ANKETA ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, kdo podle nich nese odpovědnost za aktuální teroristický útok muslimského uprchlíka v Berlíně a jaké poučení by si z toho měla vzít ČR či jaká opatření by měla ČR udělat.

Merkelová má na rukou krev. Příště se to stane v Praze. Vláda ohrožuje české občany tím, že nezavřela hranice. Babiš, Bělobrádek či Okamura nám toto řekli k útoku v Berlíně
Foto: PL
Popisek: Plakát proti Merkelové

Anketa

Bojíte se jít na vánoční trhy?

73%
27%
hlasovalo: 4806 lidí

Dosavadní informace hovořily o tom, že útočníkem je zadržený 23letý Pákistánec, objevily se ale i zprávy, že pachatel je stále na útěku a je ozbrojený.

Každopádně mnoho politiků se shoduje, že za teroristické útoky v Evropě může Angela Merkelová a další politici, kteří imigranty do Evropy pozvali. Někteří politici navrhují, aby se ČR ubránila příchodu muslimských imigrantů a aby obnovila kontroly na hranicích, protože Berlín je jen kousek od našich hranic a teroristé sem mohou volně jezdit.

Může za to Angela Merkelová

„Podle mě za tento otřesný čin bohužel může migrační politika německé kancléřky Angely Merkelové. To ona dovolila, aby se migranti dostávali do Německa a celé Evropy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladů, a tedy bez znalosti, kdo skutečně jsou. Německo za tuto politiku platí vysokou daň – je to už několikátý útok teroristů na Němce v jejich zemi. Němečtí i unijní politici by si měli konečně přiznat, že musejí zastavit tok migrantů do Evropy mimo evropský kontinent a přestat s tou politickou korektností, kterou ohrožují Němce i celou Evropu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

„Řešením je mír v Sýrii a návrat migrantů do svých domovů. V Evropě není pro ně místo. Musejí počkat v uprchlických táborech v Turecku. Migraci z Afriky zastavit v Libyi a domluvit pro státy, ze kterých prchají, finanční pomoc, aby neodcházeli ze svých domovů,“ navrhl řešení Babiš.

„Odpovědnost nese terorista sám, pochopitelně. Česká republika zodpovědně plní své povinnosti, posiluje tajné služby, policii, armádu. Odmítáme kvóty a solidárně pomáháme i mimo území ČR,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Za vraždu samotnou samozřejmě odpovídá ten, kdo ji spáchal. A s ním i pravděpodobná islamistická struktura v pozadí. Téma politické odpovědnosti je však nepoměrně širší. Za nacistické hrdlořezy ji nenesli jen Hitler a jeho kamarila, ale i všichni šejdíři ‚appeasementu‘. Všichni ti, kdo přivedli svět k ničivé hospodářské krizi a pak si na Hitlera ještě sami vsadili. To samé platí i o teroru pod islámskou vlajkou. Politickou odpovědnost za něj nese i mamon, který Střední východ a severní Afriku drancuje ekonomicky. Všichni, kdo tento region vyvražďují ‚lidskoprávními‘ masakry – i kdo tomu zbaběle přizvukují. Děsivou vinu nese i poslední fáze celého díla zkázy – nezodpovědné vítací rituály, jimiž migrační vlnu ponoukají Frau Merkel, bruselská ‚eurokracie‘ i ‚Sluníčkáři všech zemí, spojte se!‘. Česká republika se musí odstřihnout úplně od všeho, z čeho se ten idiotský mišmaš skládá. A distancovat se od něj z plna hrdla. Jen tak si snad zachová šanci, že se dějištěm podobného zvěrstva nestane sama,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Zde jsou názory nezajímavé, nýbrž jde o fakta. A já výsledky policejního vyšetřování neznám. Obdobné zločiny jsou kdykoli a kdekoli dnes možné. Nesmíme ale zpanikařit a uvědomit si, že dopravní nehody zabijí stokrát více lidí během roku, než tyto spektakulární vraždy, což ale akceptujeme jakožto samozřejmou daň modernímu světu,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Jednoznačnou odpovědnost nese Frau Merkel a její debilní vítací politika, kterou převzala celá zkorumpovaná a neschopná EU. To, že si toho je paní Merkelová moc dobře vědoma potvrzuje fakt, že to dosud nijak veřejně nekomentovala. Je někde zalezlá a zpytuje svědomí. Možná s psychiatry píše diagnózu, aby pak mohla tvrdit, že to udělal duševně vyšinutý jedinec. Osobně se divím, že jí to Němci ještě žerou a už dávno jí nenakopali zadek. A co to znamená pro nás? Předpokládám, že policie posílí hlídky, možná se v ulicích zase objeví armáda, ale v podstatě je to jen divadlo pro veřejnost. Tomuto se prostě účinně zabránit nedá. Řešení tohoto problému je třeba hledat za hranicemi ČR, ale toho současná zahraniční politika ČR ani EU není schopna. Možná za to může Putin. Oni teď v Rusku Vánoce neslaví a tak nám je chtějí asi znepříjemnit terorismem. Darebák jeden. Chtělo by to na ně uvalit nové sankce. Sice tím zase ekonomicky poškodíme jen sami sebe, ale ukážeme jim, kdo jsme my, EU. Hanba!“ reagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Kolik ještě poteče krve, než evropští politici pochopí, že musejí chránit své občany?

„Vina padá nejen na radikály a teroristy, lidi, kteří nemají žádnou úctu k lidskému životu, ale také na politiky, jako jsou Juncker, Mogheriniová, Merkelová a další. Kolik ještě poteče krve, než evropští politici pochopí, že musejí chránit své občany? Lidé v Berlíně šli ve slavnostní náladě užít si vánoční atmosféru. Šli si užít naše evropské tradice. Rodiče, děti. Teď zůstala jen bolest smrt a slzy. Vyjádření soustrasti lidem život nevrátí. Musíme ukázat činy. Navrhli jsme zpřísnění azylového zákona, zpřísnění dohledu nad církvemi, zvýšení rozpočtu na bezpečnost. Naše návrhy má vláda rok a půl na stole. Věřím, že teď už naše návrhy vláda podpoří. Že naše vláda nebude čekat, až se něco podobného stane i u nás,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Platí jedna krutá premisa – neber košík s otráveným jablkem, i kdyby byla sebesladší. Politici v čele s Merkelovou za podpory dalších evropských vlád včetně té Sobotkovy do Evropy přijali miliony lidí, přestože všichni – a to zdůrazňuji – všichni věděli, že nějaké procento z nich jsou vrazi, kteří přijeli zabíjet nevinné lidi. To byl a je důvod, proč od počátku my v SPD mluvíme o nutnosti nulové tolerance nelegální migrace. Ne proto, že bychom necítili s oběťmi války, ale proto, že musíme v první řadě cítit s našimi občany a nesmíme dovolit, aby i oni byli oběťmi,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Vina jednoznačně padá na ty, kdo imigrantům dovolili překročit hranice. Vina padá na ty, kdo jim umožnili usazovat se v Evropě, a na ty, kdo je lákají sociálními výhodami. Spolu s muslimskými vrahy jsou viníky a pachatelé všech teroristických útoků i evropské politické elity, které jsou odpovědné za rozval Blízkého východu a neřešení nelegální migrace. Vzpomeňte, jak premiér Sobotka ještě před nedávnem říkal, že nám nic nehrozí a že Okamura říká nesmysly. Vzpomeňte, jak ještě letos Sobotkova a Babišova vláda trvale přijímá do České republiky muslimské migranty. Vzpomeňte, jak ještě letos v září Sobotka s Babišem odsouhlasili dalších 520 milionů korun na trvalé přijetí dalších šesti tisíc migrantů do České republiky do roku 2019. Vzpomeňte, jak Sobotka s Babišem a Bělobrádkem a s jejich poslanci zamítli vloni v létě můj návrh zákona na zákaz propagace islámského práva šaría a džihádu na území České republiky. My v SPD nabízíme systémové řešení. Váda dělá pravý opak,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Odpovědnost padá na útočníka a jeho trestný čin. Protože můžeme přijmout řadu preventivních opatření, ale nikdy a nikdo vám stroprocentně nezaručí, že k teroristickému či kriminálnímu činu nedojde. Je třeba posílit ochranu schengenských hranic, zpřísnit azylovou politiku EU, zlepšit spolupráci zpravodajských služeb a proces prověřování osob. ČR již řadu konkrétních opatření provedla, zvyšuje rozpočty bezpečnostních sil i zpravodajských služeb. Již před roky zpřísnila azylovou legislativu a migrační politiku. Nejen z posledního útoku v Berlíně je zřejmé, že povinné kvóty pro uprchlíky jsou mrtvé,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

V přijímání muslimských imigrantů je obrovské riziko. Merkelová má na rukou krev

„Podle médií se německá policie domnívá, že se v Berlíně jednalo o teroristický útok. Je však třeba počkat na závěry vyšetřování. Poučení je určitě v tom, že není možné podporovat bezbřehou migraci, když se nezvládá integrace. A ta se bohužel nezvládá, zdá se, ani v Německu. Je nutné ještě více posílit bezpečnostní opatření a chránit inkriminovaná místa, jakou jsou vánoční trhy a podobně, aby se minimalizovala možnost podobné tragické události, jako se stala v Berlíně. Rodinám obětí vyjadřuji upřímnou soustrast. Je smutné, že v období, kdy i zbraně ve válkách na chvíli utichaly, se odehrává toto zlo,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Další odporný, barbarský čin. Ukazuje se, že obezřetný přístup zemí střední Evropy a Maďarska byl namístě. Již na jaře 2015 jsem podepsala s mnoha občany petici a v říjnu 2015 jsem v Poslanecké sněmovně prosadila usnesení, ‎které zavazuje vládu naší země, aby se v Bruselu nenechala přehlasovat v otázkách bezpečnosti. V petici občané žádají vládu této země, aby rázně odmítla veškeré návrhy Evropské komise a Evropského parlamentu na zavádění povinných kvót pro uprchlíky. Jsme přesvědčeni, že udělování azylu by mělo zůstat čistě v kompetenci národních států. V hromadném přijímání kulturně velmi odlišných, zejména muslimských imigrantů ale spatřujeme obrovské bezpečnostní a ekonomické riziko pro naši zemi i její demokratické zřízení. V případě nátlaku EU požadujeme, aby vláda vyhlásila referendum,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Zodpovědnost za tento hrůzný čin, který s vysokou pravděpodobností není poslední, nese jednoznačně kancléřka Angela Merkelová. To ona pozvala statisíce imigrantů, to ona převálcovala německé zákony a do země byli puštěni nelegální migranti bez identifikace. To ona válcovala média, aby zadržovala a upravovala informace. A konečně to ona až do zblbnutí opakovala tvrzení ‚my to zvládneme‘. Angela Merkelová má na rukou krev, totálně selhala a je třeba, aby odešla. Čím dřív, tím líp,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Hlavní odpovědnost má multikulturní a imigrační politika Evropské unie. Je nutné obnovit suverenitu národních států, aby hájily zájmy svých národů, je nutné jasně pojmenovat islamizaci jako hlavní bezpečnostní riziko v Evropě, je třeba vyhlásit sankce vůči zemím, které podporují islamizaci, a je nutné nekompromisně zabít každého islamistu, který vezme zbraň do ruky,“ vyzývá místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

Berlín je nedaleko od nás, je třeba střežit hranice. Jinak to bude příště u nás

„Odpovědnost v první řadě nese pachatel a případně ten (nebo to), kdo ho k tomuto činu motivoval. Pokud to skutečně byl registrovaný imigrant, pak vinu nesou i ti, kdo mu umožnili být v Německu bez důsledné kontroly. Česko má oproti Německu výhodu v tom, že je tu málo imigrantů, a tím pádem i špatné zázemí pro případné radikály – a my se musíme snažit, aby to tak zůstalo. K tomu důsledná kontrola, koho do země pustíme a co tady dělá – a nechat lidem možnost v případě potřeby bránit sami sebe. Stoprocentně zabránit útokům osamělých vlků na měkké cíle totiž nejde a stejně tak policisté nemohou být úplně všude,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Odpovědnost nesou vlády zemí, v nichž k těmto útokům dochází. Jednou z povinností vlád je udržovat bezpečí každodenního života občanů. Dvojnásobně to platí pro ty vlády, které dopustily, aby toto riziko pro jejich občany naopak dramaticky vzrostlo. Poučení pro nás je jasné. Distancovat se od politiky Angely Merkelové a uvolnit z naší vlastní vlády ministry, kteří šíří kapitulantské řeči o tom, že jsme za zenitem a nejsme schopni se nájezdům bránit,“ uvedl europoslanec Jan Keller, který tak patrně narážel na ministra KDU-ČSL Daniela Hermana.

Senátor ČSSD Miroslav Antl uvedl, že vždy nese za čin odpovědnost zločinec, a je-li nepříčetný, pak ten, kdo ho k tomu navedl či kdo jej řídil. „Nikoli trestněprávně, ale politicky nesou odpovědnost ti, kteří tyto činy dopustili zejména tím, že tyto ‚lidi‘ do Evropské unie vpustili, navíc bez jakékoli kontroly, či je sem dokonce pozvali, tedy Angela Merkelová a vedení EU… ČR má naštěstí od začátku ‚uprchlické invaze‘ do Evropy přehled o tom, kdo tady je – a za svůj přístup je kritizována právě Evropskou unií. Takže s ohledem na volné hranice bude nutné hranice hlídat, respektive střežit, když i Berlín je nedaleko od nás,“ říká Antl.

„Jsou to dlouhodobé plody politiky Angely Merkelové. Je jen otázkou času, kdy se to stane i u nás, protože hranice jsou otevřené a všichni teroristé se k nám mohou volně pohybovat. Řešením je nepřijímat žádné muslimské migranty a obnovit kontrolu hranic našeho státu, případně postavit ploty. Vláda hazarduje s našimi životy, protože nezavedla kontrolu hranic a neuzavřela je. Je obecně známo, že teroristé se na území našeho státu pohybovali. Příště mohou udeřit zde,“ upozorňuje senátor Jaroslav Doubrava.

Suďme jedince, nikoli etnikum a náboženství. Berlín 3,5 hodiny od Prahy

„Především chci vyjádřit nejhlubší smutek nad zemřelými, zůstávám s nimi v modlitbách, a upřímnou soustrast jejich pozůstalým stejně jako naději, že zranění se brzy zotaví. Za teroristický útok v Berlíně nese jednoznačně vinu a odpovědnost ten, kdo jej provedl. Tedy jeden konkrétní člověk, případně organizovaná skupina. Důvěřuji německým bezpečnostním složkám, že v případě, že by šlo o větší skupinu, která by se na přípravě tohoto otřesného činu případně podílela, dotyčné najdou a postaví před soud. Je smutnou pravdou, že proti podobným útokům se lze chránit jen obtížně. Nutné však je, aby intenzivně spolupracovaly tajné služby i policie všech evropských států. To je přesně to, co může Česká republika pro svou ochranu činit, a já předpokládám, že také činí. Jsem přesvědčen, že ani takový hrůzný čin nám nesmí bránit v uchování našich evropských hodnot. Mezi ně patří i svoboda a hodnota člověka. Nikdo nemá právo nikoho zabít, a to ani pod rouškou jakékoli ideologie. Pokud se toho někdo dopustí, musí na něj dopadnout spravedlnost z rukou těch, kdo jsou k tomu v naší společnosti povoláni. Musí být souzen a odsouzen. On sám a právě jen on sám, nikoli etnikum či náboženská společnost, k nimž přináleží,“ uvedl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

„Odpovědnost má jednoznačně Merkelová. Ona vyzvala půlku světa k cestě do Evropy. Zkuste jet na dva až tři dny do Německa bez pasu, řidičáku a pojistky. Jak asi pochodíte? A to jste vlastně ‚doma‘ v EU. Co platí pro ČR? Řešení je nebrat uprchlíky, nebrat uprchlíky… Samozřejmě může přijít doba, kdy německým běžencům bude Německo malé a vyrazí do sousedních států. Tak pak je na místě obnova hranic. Uvědomme si, že Berlín je od Prahy pouhých 350 kilometrů, tedy 3,5 hodiny jízdy. A je to nejbližší místo, kde byl spáchán velký teroristický čin,“ upozorňuje senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Teroristický útok náklaďákem na vánočním trhu v Berlíně je jen dalším potvrzením toho, že migrační politika Německa a EU je sebevražedná a že ji nesmíme následovat. Bohuel, kvůli nekontrolované hranici v rámci Schengenu se do naší země můžou snadno ilegálně dostávat migranti z Německa. Česká policie by měla začít namátkově kontrolovat hranici s Německem a namátkovými kontrolami totožnosti potenciálních migrantů na ulici ubezpečit naše občany, že u nás ilegálně migranti z Německa nepobývají,“ uvedl europoslanec Svobodných Petr Mach.

„Odpovědnost jednoznačně nese paní Merkelová, která umožnila příliv migrantů v obrovském množství bez jistoty, že mezi nimi nejsou osoby schopné páchat tak ohavné zločiny. Dále pak neschopnost EU, která byla a je v názorech na migraci nejednotná a neschopná bránit své občany. Z mého pohledu je pro ČR jednoznačně přínosem chování Maďarů. Migraci je nutné řešit tam, kde problémy vznikají, a snažit se těmto lidem zajistit možnost návratu domů, tedy do prostředí, ve kterém jsou zvyklí,“ říká předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Odpovědní jsou i ti, kdo vyvolali nestabilitu na Blízkém východě a v Africe

„Politická odpovědnost za teroristický útok v Berlíně je zřejmá, heslo paní Merkelové ‚zvládneme to‘ jednoznačně neplatí. Angela Merkelová by měla vyvodit z tohoto šíleného incidentu důsledky a zmizet z evropské politické scény. Takže by konečně Merkelová měla – a spolu s ní  i další představitelé Evropské unie – přestat radit české vládě, kolik migrantů a ze kterých zemí máme přijmout na území ČR a střední Evropy. Dosavadní ostražitost většiny poslanců, senátorů a vlády ČR při řešení otázek migrace je naprosto namístě. Určitě nikdo nechce, aby se podobné incidenty vyskytly i u nás,“ říká poslanec ANO Karel Rais.

„Je potřeba to říkat pořad znovu a znovu. Bazální odpovědnost nesou ti, kteří stojí za migrační vlnou do Evropy. Aby bylo úplně jasno, jsou to ti, kteří rozvrátili Blízký východ, Irák a Afghánistán, Libyi i Ukrajinu. Teroristické útoky, které se odehrávají zatím v západní Evropě, jsou jenom špičkou ledovce, který je navenek patrný, ale s největší pravděpodobností nikdo neví, co je pod hladinou. Říct, ze zodpovědný za útoky je v dané situaci ten nebo ten, by bylo laciné. Jednoznačnou příčinou je ale politika západních velmocí v tomto regionu. A jaké poučení by si měla vzít naše republika? Kromě zvýšených bezpečnostních opatření se asi nedá dělat mnoho. Teroristickému útoku v této podobě se zabránit nedá,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Odpovědnost nese pokrytecká nejednotná migrační politika EU. A také ti, kteří záměrně vyvolali nestabilitu v severní Africe a arabském světě. Když se paní kancléřka Merkelová s otázkou ‚proč o vánočních trzích, jak někdo může…?‘ obrací v televizi na lid, možná by objektiv kamery měla nejprve vyměnit za zrcadlo. Právě jsem vyslechl její vyjádření – jako Berlíňana nebo pozůstalého by mě to neuklidnilo. Odborníci z tajných služeb jasně říkají, že takovýmto útokům nelze zabránit. Měli bychom na ně být připraveni,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Odpovědný je ten, kdo spáchal tento čin. Nesnáším princip kolektivní viny. A osobně budu pokračovat ve své práci – bojovat s naivitou a říkat o migraci pravdu,“ odpověděl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Odpovědnost na sebe musejí vzít politici typu Angely Merkelové, Evropské komise i ti, kteří horlivě přikyvují politice EU. My potřebujeme v čele státu politika formátu Viktora Orbána,“ míní poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Hlavním zdrojem financování džihádu mečem jsou určité kruhy v Saúdské Arábii, Kataru a Turecku

„Odpovědní jsou ti, kdo rozvrtali muslimské země, neschopná EU a hlavně Frau Merkel. I mnozí politici, kteří nyní tak pokrytecky vyslovují svou soustrast. Ta je nic nestojí a oni mají přece svou ochranku. Mrtvým nic z toho však již nepomůže. Vypráskané multikulti Vánoce, co? Jen přemoudrá i pravdoláskařská média mají zase svou senzaci. Je mi ze všeho velmi smutno. K Betlémům stádo ovcí patří. Nenechme ho ale prosím dělat politiky z nás. Co nejklidnější, zatím stále křesťanské svátky všem lidem dobré vůle. Ve vší úctě, nejen Angelu už mezi ně však nepočítám. Kéž nám se tohle vyhne,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Základním problémem dnešního politického světa teroru je, že jsme se nechali vmanipulovat do lidskoprávní bramboračky silového rozšiřování pseudodemokracie po světě. To spolu s rozlišováním teroristů v Iráku a Sýrii na ty ‚dobré, námi podporované‘ a ty špatné je důsledkem aktuálních událostí. Hlavním zdrojem financování džihádu mečem jsou určité kruhy v Saúdské Arábii, Kataru a Turecku, stojící za ideologií wahhábismu a Muslimského bratrstva. Dokud nám budou cennější petrodolary, ropná pole a rostoucí zisky globálního kapitálu více než mír, můžeme očekávat nejhorší,“ varuje poslanec KSČM Leo Luzar.

„Tragédie v Berlíně je důkazem, že na kriminálníky je evropská otevřenost nepřipravená. Často si dávám otázku, zda evropské právo nesvazuje ruce policejním orgánům prověřit každého a při podezření z terorismu jej přemístit zpět do země, odkud pochází. Za problémy podle mě může přehnaná otevřenost a neschopnost bojovat s kriminálníky, kteří do Evropy importují ekonomické uprchlíky a kriminálníky,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Odpovědnost má ten, kdo vraždil. Odpovědnost mají ti, kdo lidi vyhánějí z jejich domovů. Odpovědnost v EU mají ti, kteří otevírají dveře nelegální migraci a nechrání vnější hranici. Výsledkem je nezvládnutá integrace, tisíce zklamaných a frustrovaných uprchlíků. Česká republika musí dělat taková bezpečnostní opatření, aby migraci měla pod kontrolou. Musíme se zapojit do pomoci lidem v místech konfliktu a především do ukončení těchto konfliktů. Myslím, že to naše vláda dělá,“ vyjádřila se europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Kdo volá po důsledné obraně, je označen za xenofoba. Brzo lidem dojde trpělivost. Arabsko-afričtí nájezdníci a proradní politici

„Odpovědnost za utok migranta v Berlíně nesou ti, kteří provedli v roce 2003 útok na Irák, ti, kteří podporovali a likvidovali Libyi, podporují teroristy, které pokrytecky nazývají opozicí v Sýrii, a všichni ti, kdo s tím souhlasili. To, čeho jsme svědky, je důsledek těchto činů. Povinností vlád a naší vlády je zajistit bezpečí pro naše občany. Jsme-li členy Aliance, je její povinností nás ochránit. Bohužel jsme svědky těchto činů. Kdo volá po důsledné obraně, je označen za xenofoba. Brzo lidem dojde trpělivost,“ varuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Přiřknout konkrétní odpovědnost za tento teroristický útok jedné nebo několika osobám by nebylo úplně přesné, i když hledat a uvádět jména by vůbec nebyl problém. Správné a vystihující je však přiřknout odpovědnost za tento další teroristický čin dosavadní dlouhodobé politice EU a takzvaných západních států a především takzvaných mocností Západu. Tento jeden pouze z mnoha dalších atentátů  (kolik, kde a v jakém rozsahu jich bude ještě následovat?) je důsledkem dlouhodobě naivní, hloupé a nesmyslné politiky sluníčkářství, falešného a hloupého humanismu, nesmyslné politické korektnosti. Co všechno se bude muset ještě stát, než přijdou opravdu účinná opatření (vyhoštění nájezdníků, sankce vůči podporovatelům IS a důsledná kontrola a klidně i uzavření hranic)? Skuteční uprchlíci jsou za hranicemi Sýrie a Iráku. Tady v Evropě jsou novodobí arabsko-afričtí nájezdníci. Ale ať jsem konkrétnější: odpovědnost má nejen paní Merkelová, ale celá řada jí podobných, stejně hloupých nebo stejně proradných jejích politických předchůdců, kteří Evropu takto postupně krok za krokem devastují a ničí,“ říká nezařazený poslanec Karel Fiedler.

„Je těžké posuzovat odpovědnost na dálku. Nabízí se snadný závěr, že odpovědnost nese kancléřka nebo bezpečnostní složky. Ani jedno netvrdím. My, s ohledem na situaci blízko našich hranic, musíme zvýšit bezpečnostní opatření,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Jsme ve válce. Otevřeli dveře do našich příbytků bez jakéhokoliv minimálního bezpečnostního zajištění

Podle poslance ANO Bohuslava Chalupy odpovědnost za smrt a zranění nevinných lidí nese především terorista sám, pak ti, kdo mu do hlavy vtiskli nelidský vzorek chování a smýšlení, a v neposlední řadě i ti, kteří tuto katastrofu způsobili.

„Dopoledne jsem měl příležitost vyslechnout si projev madam Merkelové. Neuvěřitelné. Slova účasti, soustrasti a divení, velké divení. Sebereflexe? Nabídka rezignace? Ani náhodou. Madam Merkelová se vyjádřila, že jde o „nepochopitelný čin‘. To svědčí o jediném – o jejím nepochopení, o nepochopení tzv. evropských elit toho, co se děje, o co jde. Jsme ve válce a to, co provedl tento údajně vyšinutý jedinec, je čin velmi pochopitelný – vedou proti nám boj všemi dostupnými, myslitelnými prostředky a my jenom stále přizíráme a nekompetentně řešíme vzniklý problém. Madam Merkelová, mistr Juncker, madam Mogheriniová a další otevřeli dveře do našich příbytků, a to bez jakéhokoliv minimálního bezpečnostního zajištění. Po Evropě se pohybuje cca 300 tisíc osob, o kterých se vlastně nic neví, panuje tu nikoliv politická korektnost, ale doslova cenzura na vše, co by mohlo poukazovat na odpovědnost dnes již mocných bezmocných. Ztrácejí se tisíce dětí, na pouštích a mořích hynou tisíce, terorismus a extremismus je na vzestupu, Británie se odtrhává od EU. Je načase jasně pojmenovat viníky a požadovat minimálně politickou odpovědnost. Je načase změnit složení Evropské komise a mnohem více naslouchat nikoliv politikům, ale odborníkům. Jinak bude velké zle,“ uvedl Chalupa.

„Jako občan, který má tu čest disponovat poslaneckým mandátem, cítím přirozenou a samozřejmou spoluodpovědnost za zdraví a životy nás všech. Za schopnosti země jako celku čelit krizovým situacím. Pokud jde o aktuální situaci – s tím, co máme aktuálně k dispozici a čím disponujeme, jsem přesvědčen, že vláda a exekutiva koná racionálně. Nemám podrobné informace, jaká opatření jsou přijata, jen bych snad doporučil rozmístit mnohem více policistů v civilu do davů, posílil bych ochranu kritické infastruktury a míst s velkým shromažďováním občanů (metro, nádraží, náměstí měst). Zvýšil bych pohotovost IZS a zpravodajských služeb včetně jejich koordinace a podobně. Jsou informace, které by veřejnost vědět měla, a ty, které by vědět neměla, protože jsou aktivity, o kterých by se nepřítel v žádném případě dozvědět neměl,“ dodal Chalupa.

Pokud jde o zlepšování úrovně připravenosti země čelit krizovým situacím, je na tom podle Chalupy naše země ale o dost hůř. „Bez ohledu na vynaložené úsilí se mi doposud nepodařilo přesvědčit kolegy o nutnosti vybudování a provozování Integrovaného výcvikového centra ve Vyškově, nepodařilo se mi významně posunout řešení zavedení branné přípravy do škol, nepodařilo se mi postoupit ve vytvoření Branného spolku. Nejsem aktuálně v situaci, kdy bych mohl silou svého mandátu tyto ambice prosadit. Ale nevzdám to. Usilovně se pracuje na zlepšení učebně výcvikové základny bezpečnostních a branných složek, zkoumáme úroveň vycvičenosti vojáků a policistů, řešíme platy a podmínky služebního poměru a tak dále, výzbroj a výzbroj bezpečnostních složek, kvalitu akvizičního procesu. Jsme na tom, v porovnání s evropským průměrem, velmi dobře, pokud jde o ochranu a obranu kybernetického prostoru – a je evidentní, že legislativní opatření týkající se obrany a bezpečnosti celkem optimálně reagují na evidentní hrozby,“ uzavřel Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Pákistánský uprchlík?

Černý nákladní vůz s polskou poznávací značkou vjel vysokou rychlostí na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz v pondělí kolem dvacáté hodiny. Davem lidí projel zhruba 50 až 80 metrů a zdemoloval několik stánků, než se zastavil na okraji Budapešťské ulice. Zemřelo 12 lidí, 48 vyvázlo se zraněním. Polovina z nich zůstávala v úterý v nemocnici, někteří z nich jsou zraněni vážně.

Řidičem, jehož policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten asi dva kilometry od místa tragédie, je podle informací experta na terorismus Michaela Götschenberga 23letý Pákistánec. Do Německa se prý dostal na sklonku loňského roku. Podle serveru Die Welt je podezřelým Pákistánec jménem Naved B. Dočasné povolení k pobytu měl podle serveru od června letošního roku.

Nyní ale policie přišla se zprávou, že zadržený muž není pachatelem, ale že pachatel stále uniká a je ozbrojen.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…