Merkelová může současný průšvih ustát. Analytik připomíná její až zázračné schopnosti

08.02.2016 16:59

Výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Eberle se zabývá současnou německou zahraniční politikou. Ve svém komentáři pro server iDNES.cz se tak vyjádřil k budoucnosti německé kancléřky Angely Merkelové.

Merkelová může současný průšvih ustát. Analytik připomíná její až zázračné schopnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Zatímco ještě před pár měsíci brala německá i česká média kandidaturu a vítězství Angely Merkelové v parlamentních volbách 2017 jako hotovou věc, dnes spekulují o jejím konci. Preference křesťanských demokratů v důsledku vstřícné politiky vůči uprchlíkům klesají, stejně jako obliba samotné Merkelové,“ píše úvodem a konstatuje, že i poslanci z kancléřčiny vlastní strany sepisují protestní dopisy a předseda sesterské CSU Horst Seehofer dokonce hrozí ústavní žalobou. 

„Je skutečně možné, že po více než deseti letech nastává konec jednoho velkého politického osudu, k čemuž by jistě významně pomohl neúspěch v trojici březnových zemských voleb. Existují zde ale také tři významné důvody, proč bychom Merkelovou neměli odepisovat předčasně,“ uvádí však Eberle.

Původní text ZDE.

První z nich je podle něj rozdílná interpretace průzkumů veřejného mínění. „CDU se dnes pohybuje zhruba na 35 %, což je sice citelně méně než při nečekaně dobrém výsledku z roku 2013 (41 %), ale přibližně na úrovni, která stačila na předchozí dvě vítězství v letech 2005 a 2009,“ poznamenává Eberle. Zároveň dodává, že Merkelová se stále drží na třetím místě v žebříčku popularity. 

„Druhým důvodem k obezřetnosti je umění politického přežití, které Merkelová v minulosti mnohokrát prokázala. Obraz neotřesitelné ‚železné kancléřky‘ vznikl až v posledních několika málo letech. Merkelová naopak většinu své politické kariéry strávila v pozici, kdy na každou její chybu netrpělivě čekali straničtí konkurenti, kteří dokázali Merkelovou často zahnat do kouta,“ popisuje Eberle. A třetím důvodem je podle něj vysoké riziko, do kterého by se CDU výměnou lídra pouštěla. 

„Angela Merkelová bojuje o svou budoucnost, která je pro příští týdny a měsíce velmi nepředvídatelná. Svůj osud má ale stále ve vlastních rukou,“ uzavřel Eberle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…