Merkelová může vyvolat další uprchlickou vlnu. Noviny odsuzují dohodu s Tureckem

21.03.2016 8:52

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a spolupracovník Lidových novin, matematik Vladimír Meier se vyjádřili k migrační krizi a jejímu možnému řešení. „Dveře od Evropy drží Turci,“ poznamenal Plesl.

Merkelová může vyvolat další uprchlickou vlnu. Noviny odsuzují dohodu s Tureckem
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

„Evropa migrantům nejprve otevřela náruč, ale teď jich chce přijmout jen 72 tisíc. Zařídit to má turecký šerif, pro nějž jsou svoboda a demokracie už jen prázdné fráze," podotýká šéfredaktor MF Dnes. Připomněl slova tureckého prezidenta Erdogana z minulého týdne, který ve svém projevu k padesátce představitelů místních samospráv v Ankaře uvedl, že slova jako demokracie, svoboda a vláda práva jsou fráze, které už v zemi nemají vůbec žádnou hodnotu. 

„Erdogan své zcela prokazatelně nedemokratické činy zdůvodňuje bojem proti terorismu a jeho cílem jsou samozřejmě Kurdové. Od konce loňského roku jeho režim ještě zesílil boj proti kurdským skupinám a výsledkem těchto operací jsou stovky zabitých Kurdů a více než 350 tisíc lidí bez domova," píše Plesl a připadá mu v této souvislosti paradoxní, že ve stejném týdnu, kdy Erdogan zmínil porušování lidských práv ve své zemi, německá kancléřka Angela Merkelová dovedla do konečné fáze evropskou dohodu s Tureckem o řešení migrační krize. 

Podle dohody má Turecko přijímat zpět všechny migranty, kteří odcestují ze země přes moře na řecké ostrovy. Evropská unie si za každého vráceného Syřana má vzít jednoho „zlegalizovaného syrského uprchlíka". Stropem má být 72 tisíc běženců.

„Ještě zbývá dodat, že celou operaci bude financovat Evropská unie a Turecku pošle navíc celkem šest miliard eur do roku 2018," připomněl Plesl. A neopomněl ani bezvízový styk, který by Unie měla od června s Tureckem zavést.

„Na tom, jak bude dohoda s Tureckem fungovat v praxi, závisí nejen další osud Evropské unie, ale hlavně politická budoucnost Angely Merkelové. Pokud její vymodlené řešení zkrachuje, bude muset Evropa hledat řešení nové. Tentokrát už ovšem bez Turecka a bez německé kancléřky, která tak dlouho tvrdila, že se musí Evropa uprchlíkům otevřít, až za ni hranice Evropy zavírá neevropský autoritativní stát," uzavřel Plesl.

Podmínky, které byly na summitu schváleny, obdobně shrnul i Vladimír Meier. 

„Když se podíváme na těchto sedm bodů, mělo by hned být nápadné, že Turecku z této dohody plyne jediná faktická povinnost, a sice nebránit evropským lodím, aby vozily uprchlíky zpátky do Turecka. Všechno ostatní musí zařídit a zaplatit EU," podotýká a ptá se, proč se raději Turecko nezavázalo k tomu, že zabrání ilegální migraci ze svých břehů do Řecka.
 
„Při takovém řešení by ale přišli o peníze migrantů jak pašeráci a převaděči, tak i policisté a jiní úředníci jimi podplacení. Když totiž policie migrantům nezabrání odplout, mají pašeráci na svou odměnu nárok, migrantům peníze nevrátí, ať už se do Evropy dostanou, nebo ne. Když naopak turečtí policisté zabrání člunům vyplout, musejí to pašeráci za stejné peníze zkoušet znovu, než se to povede. Z převádění migrantů se ovšem už stal tak výnosný byznys, že o něj Turecko zřejmě nechce přijít," konstatoval také Meier. 
 
Závěrem se také věnoval onomu slíbenému bezvízovému styku. „Jestliže Turecko splní všechny podmínky a EU s ním zavede bezvízový styk, může dojít k tomu, že řada Turků nebo lidí s tureckým pasem, pravým či falešným, se vydá do Evropy. Kurdská menšina se v Turecku cítí utlačovaná, řada Kurdů má šanci dostat v Evropě azyl, lze tedy očekávat, že se o to pokusí. To může vyvolat uprchlickou vlnu stejných rozměrů, jako je ta současná," dodal s tím, že uzavřená dohoda je dohodou německé kancléřky Angely Merkelové.
 
„Angela Merkelová se před časem nechala slyšet, že Německo, které přestane přijímat uprchlíky, není její země a Evropa, která zavře své hranice, není její Evropa. Bohužel si to ještě neuvědomuje, ale má pravdu: ani Německo, ani Evropa nejsou její," uzavřel Meier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…