Merkelová nabádala Němce, ať pro své děti bojují za klima. A pochválila je, že se nebojí postavit rasismu

01.01.2020 15:30

Německá kancléřka Angela Merkelová v novoročním projevu vyzvala Němce, aby se chovali sebevědomě a nebáli se provést změny, které budou nezbytné. Měla na mysli především boj proti globálnímu oteplování. „Změna k lepšímu je možná,“ sdělila svým spoluobčanům kancléřka. Informuje o tom server německého deníku Bild.

Merkelová nabádala Němce, ať pro své děti bojují za klima. A pochválila je, že se nebojí postavit rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Změna k lepšímu je možná, pokud se otevřeme novým věcem a napneme síly k jejich realizaci,“ sdělila Merkelová svým spoluobčanům na přelomu roku. Němci by se podle ní měli chovat jako sebevědomý národ, protože existují důvody věřit, že 20. léta 21. století budou pro Němce dobrými lety. Ale aby se to podařilo, Němci musí využít „svých silných stránek“ a posilovat to, „co je spojuje“.

Silnými stránkami Německa jsou nápady, vynalézavost, tvrdá práce a houževnatost, shrnul deník Bild slova kancléřky. Řemeslníci, inženýři i německá státní správa pracují, podle Merkelové, dobře. Totéž platí o lidech, kteří poskytují pomoc druhým. Důraz položila také na rodinný život.

„Stavíme na hodnotách svobody, solidarity a úcty k důstojnosti každého jednotlivce a řídíme se zásadami sociálně-tržní ekonomiky. Zůstanou naším kompasem pro příští desetiletí,“ zdůraznila Merkelová.

Problém, kterému Němci budou muset čelit, se podle Merkelové jmenuje „globální oteplování; oteplování naší planety opravdu probíhá a ohrožuje ji,“ řekla jasně. Němci by se proto podle kancléřky měli chovat tak, aby i jejich děti měly kde žít. „Aby bylo možné čelit této výzvě, musíme udělat vše, co je v našich silách,“ zdůraznila. Uznala však, že někdo se může obávat změn, které budou muset přijít, a někdo může považovat učiněné kroky za nedostatečné.

„Budou to naše děti a naši vnuci, kteří budou muset žít s následky toho, co dnes uděláme, nebo neuděláme,“ sdělila svým spoluobčanům kancléřka.

V projevu také poděkovala všem těm, kteří čelí šíření nenávisti ve společnosti a říkají jasné ne rasismu či antisemitismu. Kompasem by pro všechny Němce měla být snaha o zachování lidské důstojnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…