Merkelová nám bude naslouchat, ujišťoval z televize Polčák

22.08.2016 19:39

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) v pondělním Interview popsal základní problémy uprchlické krize. České vládě vyčetl, že není mnohem aktivnější na evropské politické scéně, a nevyhnul se ani návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Praze. Padlo i jméno prezidenta Zemana. Nakonec okomentoval akci Martina Konvičky, který simuloval vpád islamistů do Prahy.

Merkelová nám bude naslouchat, ujišťoval z televize Polčák
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

„Papírová teorie je, že existuje 28 členských států, praxe je jiná, z praxe víme, že tu existovalo nějaké pevné jádro, které posouvalo Unii vpřed, a pak další státy, ale nemyslím si, že je to úplně šťastné. Myslím si, že by se mělo hledat řešení napříč 28 státy,“ prohlásil hned na úvod politik zvolený do europarlamentu za TOP 09 a Starosty.

EU se musí dohodnout se severoafrickými státy na tom, že jim budeme posílat peníze, ale budeme za to očekávat, že nebudou pouštět uprchlíky do Evropy. Problém je však v tom, že některým státům v Africe peníze zkrátka nelze posílat. „Pokud ten stát porušuje zákaz mučení, nebo dokonce právo na život, a to snad každý stát chápe, že je to nejzákladnější právo, takový stát nesmí dostat ani euro,“ udeřil Polčák.

Unie by podle jeho názoru měla spolupracovat v otázce námořních patrol. Tady musí EU udělat mnohem víc. Je také třeba bedlivě sledovat dění v Turecku. Vydírání tureckého prezidenta Erdogana nelze ustupovat, konstatoval host. Po onom nezdařeném puči začalo v Turecku zatýkání a není jisté, do jaké míry jsou respektována práva na spravedlivý proces. To je přitom požadavek, na kterém Evropa musí ve vztahu k Turecku trvat. Pokud Turecko stojí o bezvízový styk s EU, musí napřed splnit všechny podmínky.

Obratem ovšem doplnil, že role Turecka v migrační krizi se přeceňuje. Za zásadní považuje, že uprchlíci zůstávají v Řecku, a to ne právě v lichotivých podmínkách. Uprchlíci si to mezi sebou řeknou, a proto další lidé do Evropy nepřicházejí v takových počtech. Řeknou si mezi sebou i to, že se nedostanou dál, že je řecko-makedonská hranice uzavřená. „Myslíte si tedy, že je dohoda EU s Tureckem přeceňovaná?“ ptala se moderátorka. „Je,“ odvětil jasně Polčák.   

Nakonec ve věci Turecka zmínil i ODS. „ODS měla ve svém programu, že se Turecko má stát členským státem EU. Já nevím, jak je to dnes, dnes už se k tomu nikdo nehlásí, ale bylo to tak,“ podotkl host.

Uvítal, že se německá kancléřka Angela Merkelová vydala do Česka. Bude prý naslouchat našim názorům a vezme je v potaz. „A bude naslouchat i prezidentu Miloši Zemanovi,“ ptala se moderátorka. „To nechám bez komentáře, nezlobte se. To opravdu nevím, jak bude kancléřka Merkelová naslouchat názorům prezidenta Zemana,“ vyjádřil se Polčák.

České vládě vyčetl, že se nesnaží využívat možností, které nabízí Lisabonská smlouva, pokud jde o vyjednání tzv. blokačních menšin v rámci osmadvacítky. Česká republika nemusí vyjednávat jen v rámci V4, ale také s Bulharskem či Rumunskem a dalšími zeměmi, s jejichž pomocí by blokační menšiny dosáhla.

K tématu také doplnil, že kolegové ze západní Evropy opravdu věří, že bude fungovat systém kvót, ale předvolební program TOP 09 a Starostů, za který byl zvolen i Polčák, jasně říkal, že azylová politika má zůstat v kompetenci jednotlivých členských států, a on hodlá tento program dodržet.

„Kolegové ze západní části kontinentu tomu skutečně věří. Oni jsou přesvědčeni, že to bude fungovat. Pro mě je i z hlediska naplnění tohoto programu nepřípustné, aby se pro jednotlivé státy stanovovaly nějaké povinné kvóty. Proč? K tomu není důvod. Každý občan má právo na to, aby mu jeho stát zajistil bezpečnost. My jsme toto požadovali v našem předvolebním programu a musíme na něm trvat,“ shrnul Polčák. „Já sám jsem nebyl pro ty povinné kvóty, ale chtěl jsem, aby se náš stát přihlásil k tomu, že je schopen nějaké prověřené uprchlíky přijmout. To se bohužel nestalo,“ doplnil.

EU by teď měla budovat společné bezpečnostní sbory – armádní. Pokud jde o vnitřní bezpečnost, ta má zůstat v rukou policie jednotlivých národních států.

I blázen má ústavní práva

Nakonec došlo i na akci Martina Konvičky, který na Staroměstském náměstí simuloval obsazování Prahy Islámským státem. Za tímto účelem na toto náměstí přijel vůz s černou vlajkou napodobující Islámský stát  a „ozbrojenci“ měli v rukou makety zbraní, s nimiž stříleli do vzduchu. Ozýval se zvuk, který se střelbě velmi podobal. Dokazovaly to ostatně i odvysílané záběry ČT.

„Tyhle záběry jsem viděl poprvé a musím říct, že kdybych já jako návštěvník přišel na to velké Staroměstské náměstí z nějaké boční uličky a pak bych na náměstí viděl, že tam někdo mává zbraní, jako že střílí a mává jakýmsi černým praporem, tak by mě to také vyděsilo. Já si myslím, že by něco podobného nenapadlo nikoho jiného než pana Konvičku,“ podivoval se Polčák.

„Já si myslím, že není možné nezakázat demonstraci, kde se budou používat makety zbraní. V pravomoci magistrátu je zakázat akci, kde dochází k narušení veřejného pořádku. Tohle už bylo na úrovni vyvolávání paniky a výtržnictví,“ doplnil.

Nesouhlasil však s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), která se vyjádřila v tom smyslu, že by bláznům typu pana Konvičky podobnou akci nepovolovala a že z nedělní akce hodlá vyvodit určité závěry. Podle jejího názoru pochybil úředník magistrátu.  

Každý občan, byť by byl blázen, má právo na svá ústavou daná práva. To nic nemění na tom, že s paní primátorkou souhlasím, ale tato práva nelze odpírat. Policie však měla zasáhnout ve chvíli, kdy se tam ozývaly rány do vzduchu,“ uzavřel Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…