Evropská komise chce trestat Čechy. Merkelová s tím nemá problém

15.06.2017 17:24

Německá kancléřka Angela Merkelová nemá problém s řízením Evropské komise vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli nenaplňování kvót pro uprchlíky. Komise podle ní dělá, co musí. Kancléřka to dnes řekla v Berlíně po setkání se svým estonským protějškem Jürim Ratasem.

Evropská komise chce trestat Čechy. Merkelová s tím nemá problém
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Německá kancléřka, která kvóty na přerozdělování uprchlíků dlouhodobě podporuje, na dotaz novinářů nejprve pochválila Estonsko za to, že běžence přijímá a pomáhá jim. „Jinak (Evropská) komise dělá, co v rámci své zodpovědnosti dělat musí,“ poznamenala poté. „Nemám proto žádný důvod komisi kritizovat,“ doplnila.

Středeční krok Evropské komise, který může vyústit až v pokutu pro Českou republiku, kritizovali zástupci české vlády i opozičních stran.

Proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků jsou všechny země tzv. Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), Slovenska se ale zahájené řízení netýká.

Česká republika nyní odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2 600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance nepřijme. Chovanec to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

V evropské migrační politice podle Merkelové nelze čekat žádné zázraky ani za estonského předsednictví osmadvacítce, které začne 1. července. Pozice některých zemí jsou podle kancléřky velmi tvrdé.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…