Merkelová nenadbíhá jen Turecku. Lísá se prý i do této země, kde sekají hlavy

29.05.2016 8:21

Německo nenadbíhá jen Turecku, které potřebuje pro řešení migrační krize, ale také Saúdské Arábii. Píše o tom německý list Die Welt, upozornil server Prvnizpravy.cz.

Merkelová nenadbíhá jen Turecku. Lísá se prý i do této země, kde sekají hlavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Angela Merkelová byla kritizována za to, že se uchází o Turecko, ale je ještě méně demokratická země, kterou se Berlín se snaží svést – Saúdská Arábie, ale z nějakého důvodu se tomu nevěnuje pozornost, píše Die Welt.

„Turecko, jehož prezident soustředil ve svých rukou veškerou moc, podléhá v Německu tvrdé kritice. Ale království Saúdské Arábie, země radikálního islamismu, které obvykle zaujímá první místo v seznamu nejméně svobodných zemí na světě, se téměř do hledáčku nedostává,“ uvedly noviny.

Celý text je ZDE.

Die Welt popisuje nedávnou návštěvu Německa ministrem zahraničních věcí Saúdské Arábie Adelem al-Džubejrou. Německo se snaží „okouzlit“ Saúdy z prostého důvodu: potřebují je k řešení uprchlické krize neméně než Turky. Saúdská Arábie, na rozdíl od Turecka, nemůže zastavit přímý příliv migrantů do Evropy, ale hraje důležitou roli při řešení syrského konfliktu, který je jednou z příčin uprchlické krize.

„Proto fakt, že Saúdská Arábie desítky let zanedbává lidská práva a že její politický systém je založen na radikálně konzervativním pojetí islámu, je federální vládou Německa ignorován,“ poukázaly noviny.

Ve vztahu k Saúdské Arábii udržuje Angela Merkelová stejné pozice jako ve vztahu k Turecku – je lepší mít nějakého stabilního spojence, i když diktátorského, než žádného. Právě Saúdi, konstatuje Die Welt, mohou mít vliv na syrské rebely, a pomoci tak urychlit jednání o urovnání konfliktu v Sýrii.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…