Merkelová opět ustoupila Erdoganovi. Ve velmi ožehavé záležitosti

02.06.2016 8:51

Německá kancléřka Angela Merkelová se dopustila dalšího kontroverzního kroku, který vzbuzuje pochybnosti o její morální integritě. Sice údajně souhlasí s rezolucí, která označuje masakr Arménů spáchaný Tureckem před sto lety za genocidu, ale sama pro její přijetí hlasovat nebude.

Merkelová opět ustoupila Erdoganovi. Ve velmi ožehavé záležitosti
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Zákon se nyní projednává v německém parlamentu a právě dnes by o něm měli poslanci hlasovat. Rezoluci předložili koaliční partneři CDU a SPD společně s opozičními Zelenými. Na německou vládu byl v posledních dnech vyvíjen ze strany Turecka značný tlak a osobně se v této věci angažoval i samotný prezident Recep Erdogan, který se dokonce s Merkelovou spojil telefonicky. „Očekávám, že zdravý rozum v Německu zvítězí,“ nechal se slyšet Erdogan.

Vedle tureckého prezidenta proti přijetí rezoluce „lobbují“ také další vysocí političtí představitelé. „Německo by mělo postupovat obezřetně, pokud jde o vztahy s Tureckem. Nemyslím si, že německý parlament zničí tento vztah kvůli zájmům dvou až tří politiků, kteří rezoluci předložili,“ uvedl mluvčí vlády Numan Kurtulmus. Rezoluce se vztahuje k události, ke které došlo za první světové války. Osmanská říše měla v letech 1915–1917 nechat zavraždit až 1,5 milionu Arménů.

Doposud arménský masakr uznalo za genocidu více než dvacet zemí světa, včetně Francie nebo Ruska. Německo však doposud mezi těmito státy chybělo a nezájem Angely Merkelové o tuto záležitost vzbuzuje podezření, že se nachází kvůli jí dojednané dohodě mezi EU a Tureckem o uprchlících pod trvalým vlivem Ankary. Merkelová si sice ani po „umytí hlavy“ od Erdogana nedovolila vystoupit proti zákonu. Její mluvčí ovšem podle serveru Local uvedl, že kancléřka nebude přítomna hlasování z důvodu jiných povinností.

I v případě, že rezoluce nakonec Bundestagem projde, nevyhne se patrně kancléřka Merkelová další kritice. Už nyní se objevují hlasy, jež vyjadřují pochybnosti o pravdivosti tvrzení jejího mluvčího, který vysvětloval, proč se kancléřka nemůže hlasování zúčastnit. Nebylo by to poprvé, kdy šla Merkelová Ankaře „na ruku“. Před několika týdny společně s celou vládou například souhlasila se stíháním německého satirika Jana Böhmermanna, který složil vulgární báseň na adresu Erdogana.

Německá kancléřka byla za svůj souhlas s jeho stíháním ostře kritizována svými odpůrci, ale i příznivci. Všichni shodně poukazovali na to, že obětovala svobodu slova na oltář zachování dobrých vztahů s Tureckem a především zmíněné dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. Turecko je přitom častým terčem kritiky nejenom pro přehlížení svých historických omylů. Ankaře je vyčítán i její současný vztah ke kurdské menšině či nedodržování lidských práv a upírání svobody slova médiím i opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…