Merkelová padá a padá. Ale parťáci z SPD ještě více. První průzkumy po Chemnitzu mnohé vyděsí

21.09.2018 11:56

V Německu byl zveřejněn výsledek dalšího průzkumu veřejného mínění, který nepotěší vládní koalici. Vládní strany opět oslabily a opozice v čele s Alternativou pro Německo naopak posílila.

Merkelová padá a padá. Ale parťáci z SPD ještě více. První průzkumy po Chemnitzu mnohé vyděsí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Německé politiky v posledních dnech zaměstnává situace v Saské Kamenici, kde se stále demonstruje proti liberální přistěhovalecké politice a zločinnosti migrantů. Mimochodem, právě dnes se ve městě koná další demonstrace, kterou organizuje místní hnutí Pro Chemnitz. První „obětí“ událostí v Saské Kamenici se stal v tomto týdnu šéf zpravodajské služby Spolkový úřad pro ochranu ústavy Hans-Georg Maassen. Kancléřka Merkelová rozhodla o jeho odvolání a „převelení“ na Ministerstvo vnitra k Horstu Seehoferovi.

Merkelová tím sice vyhověla koaličnímu partnerovi z SPD, ale u voličů to CDU/CSU nijak nepomohlo. Podle průzkumu institutu INSA pro magazín Focus naopak CDU/CSU v porovnání s minulým průzkumem přišla o jedno procento a aktuálně by ji volilo 27,5 procenta voličů. Neslavně se vede také socialistům z SPD, kteří ztratili dalšího půl procenta. A pokud by se nyní konaly volby, dostali by hlas jen od 16,5 procenta voličů. Takový výsledek by byl ještě o pět procent méně než v parlamentních volbách loni na podzim.

Celý text v němčině je ZDE.

SPD stále setrvává až na třetím místě. Vládní koalice by tak získala jen 44 procent, což by ji na sestavení vlády nestačilo. Průzkum potvrdil, že druhou nejsilnější stranou v zemi je Alternativa pro Německo (AfD), kterou by nyní volilo 17,5 procenta oprávněných voličů. AfD je tak nejsilnější opoziční stranou, ale v rámci opozice posilují všechny strany napříč politickým spektrem. Problémy ve vládní koalici, které podle mnohých mohly kvůli osobě Maassena vyústit až v její pád, nahrály Levici, FDP i Zeleným.

Nejvíce si polepšila posledně jmenovaná strana, která posílila o 1,5 procenta a volilo by ji nyní 14,5 procenta lidí. Podle jiného průzkumu si příliš „pískat“ nemůže ani bývalý šéf bavorské CSU a současný ministr vnitra Horst Seehofer. Ten se Maassena, který přišel o pozici šéfa zpravodajských služeb kvůli tomu, že údajně bagatelizoval hrozby „pravicového“ extremismu, zastával, ale voliči to očividně příliš neocenili.

Jak zveřejnila ARD Germany Trend, jen 28 procent z oslovených respondentů se domnívá, že je Seehofer mužem na svém místě a měl by v čele Ministerstva vnitra i nadále pokračovat. To je o celých jedenáct procent méně než podle podobného průzkumu z letošního dubna. Naopak 59 procent lidí uvedlo, že byl špatnou volbou a na svoji funkci nestačí. Dokonce i u voličů CDU/CSU má podporu Seehofer jen ve výši 31 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…