Merkelová přijede do Prahy. Prosazoval to prý hlavně Špidla, chce jí ukázat, že tu nejsou všichni proti imigrantům

11.08.2016 8:36

Zřejmě už koncem tohoto měsíce by měla do Česka přijet na oficiální návštěvu německá kancléřka Angela Merkelová. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Merkelová přijede do Prahy. Prosazoval to prý hlavně Špidla, chce jí ukázat, že tu nejsou všichni proti imigrantům
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Informaci MF DNES potvrdily nezávisle na sobě čtyři zdroje z okolí premiéra Bohuslava Sobotky a ministerstva zahraničních věcí.

Přesný program návštěvy ani její délka zatím nejsou známy. Předpokládaný termín je však už koncem tohoto měsíce. Hlavním tématem návštěvy má být migrační krize. Sobotka totiž zastává vstřícnější postoj k uprchlíkům, který kontrastuje s radikálnějšími hlasy, například prezidenta Miloše Zemana, vicepremiéra Andreje Babiše, ale i některých sociálních demokratů. I proto usiloval o příjezd silného spojence, jakým je Merkelová.

Podle zdroje listu z Úřadu vlády se původně uvažovalo o delší, možná i více než dvoudenní návštěvě. „Teď to však kvůli programu kancléřky vypadá na jeden den,“ podotkl zdroj s tím, že za návštěvou stojí hlavně premiérův poradce Vladimír Špidla.

Špidla v Německu několikrát vysvětloval, že ostřejší postoje, které v ČSSD razí ministr vnitra Milan Chovanec, mají reprezentovat spíše rozkročenost nejsilnější koaliční strany než její hlavní názorový proud.

Návštěva by Sobotkovi přišla vhod

Noviny upozorňují, že návštěva v předpokládaném termínu, tedy koncem srpna, by se Sobotkovi velmi hodila.

Potřebné podpory od Merkelové by se tak jeho straně dostalo totiž pět týdnů před krajskými volbami, ve kterých by měla být migrační krize jedním z hlavních témat.

Kromě postojů k uprchlíkům a společným řešením v rámci Evropské unie chce Sobotka s Merkelovou mluvit také o Turecku, které v přílivu uprchlíků do Evropy sehrává záchytnou roli.

Ale nemá jít jen o migrační krizi. „Zapomíná se na ty bilaterální záležitosti. Že jsme sousedi a máme nějaké dopravní infrastruktury, propojení, otázky spolupráce ve vědě a výzkumu, byznysu a tak dále. I v této rovině máme témata, která se chystáme řešit,“ naznačuje bývalý velvyslanec v Německu a jeden z premiérových poradců Rudolf Jindrák, o čem by měl Sobotka s Merkelovou mluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…