Merkelová řečmi o fašistech vystrašila babičky. Jinak by prý "Alternativa" nejspíš vyhrála

14.03.2016 20:17

Německý týdeník Spiegel podrobně analyzuje překvapivý úspěch euroskeptické a protiimigrační strany Alternative für Deutschland (AfD), která se ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko stala druhou nejsilnější stranou. Pokud by se AfD podařilo získat větší podporu nejstarších voličů, volby by v této spolkové zemi dokonce vyhrála.

Merkelová řečmi o fašistech vystrašila babičky. Jinak by prý "Alternativa" nejspíš vyhrála
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Angela Merkelová při podpisu Lisabonské smlouvy

AfD dosáhla dvojciferného výsledku také v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci, nicméně 24,2 % získaných v Sasku-Anhaltsku nečekali ani samotní představitelé strany. Jak Spiegel uvádí, AfD se podařilo „odloudit“ voliče Levici, SPD i CDU. „Především se však podařilo straně oslovit ty, kteří dříve k volbám vůbec nechodili. Celkem jich bylo přes sto tisíc,“ píše německý týdeník, který za největšího poraženého považuje vládní SPD.

Socialisté z SPD v porovnání s minulými volbami přišli o více než 70 000 voličů. Jak vyplývá z grafu společnosti DIMAP, po dvaceti tisících voličů odebrali socialistům CDU i AfD. Alarmující je také pro SPD skutečnost, že 11 000 jejích voličů se letošních voleb vůbec nezúčastnilo. Značně ovšem ztratila také Levice, od které přešlo k AfD téměř 30 000 voličů. Merkelové CDU je „chudší“ o 50 000 voličů, z nichž celých 38 000 odešlo k AfD.

Více informací o volbách v Sasku-Anhaltsku najdete ZDE.

AfD zabodovala především u voličů ve věkové skupině mezi 25–34 lety, kde získala podporu ve výši 29 % a předstihla tak druhou CDU o šest procent. Podobně výjimečných výsledků dosáhla AfD také v případě nejmladších voličů a voličů ve střední věkové kategorii. Naopak se jí nepodařilo oslovit voliče nad 60 let, z nichž 35 % hlasovalo pro CDU, 21 % pro Levici a „jen“ 18 % pro Alternative für Deutschland. Právě nejstarší voliči tedy rozhodli o tom, že se CDU podařilo uhájit hubené vítězství před AfD.

Pokud jde o rozdělení voličů podle pohlaví, lze říci, že si CDU zajistila vítězství díky ženám. Křesťanské demokraty volila celá třetina všech voličů ženského pohlaví, zatímco AfD podpořilo jen 19 % žen. Naopak muži nejvíce hlasovali právě pro Alternative für Deutschland (29 %). Z grafu mimo jiné vyplývá, že u AfD existuje ze všech stran největší rozdíl mezi procentem získaných mužských a ženských voličů. Například u Levice a FDP je podíl vyrovnaný, u SPD a Zelených je rozdíl 1 %.

Co se týká postavení ve společnosti a sociálního statusu, podařilo se získat AfD nejvíce voličů z řad nezaměstnaných. K jejím 38 % se žádná strana ani nepřibližuje. Na druhém místě skončila v tomto ohledu se značným odstupem Levice. To samé platí o manuálně pracujících, kde za AfD (37 %) ovšem skončila CDU se ziskem 20 %. Jak již bylo zmíněné v grafu mapujícím voliče podle věku, důchodci většinou hlasovali pro vládní CDU a AfD v této skupině voličů předstihla také SPD.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="426134,426068,426067,426058,426052" /

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…