Merkelová se chystá strašně ublížit Ukrajině, zoufá si Putinův a Klausův velký nepřítel. Děsí se nejbližších dní

25.08.2014 15:51

Zítřejšímu jednání mezi Ruskem, Kazachstánem, Běloruskem a Ukrajinou a reprezentanty EU v Minsku předcházelo víkendové jednání ukrajinského prezidenta Porošenka s klíčovým evropským hráčem německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Kyjevě. Výsledkem jednání byly, vedle symbolické podpory Ukrajiny, především dva body. Na prvním místě se Merkelová s Porošenkem podle slov kancléřky „shodli“ na tom, že Ukrajinu je třeba decentralizovat s respektem k jazykovým a kulturním specifikům. Druhým bodem byl příslib celkem půl miliardy eur na rekonstrukci Donbasu, které EU Ukrajině poskytne.

Merkelová se chystá strašně ublížit Ukrajině, zoufá si Putinův a Klausův velký nepřítel. Děsí se nejbližších dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Prezident Porošenko o tom hovořil jako o dnešním Marshallově plánu. Merkelová ale také zdůraznila, že k ukončení střelby na Ukrajině bude třeba zajištění plné kontroly ukrajinské východní hranice s Ruskem. Ve stejnou chvíli ale odmítla další verzi případných sankcí proti Rusku.

Krátce před návštěvou Merkelové v Kyjevě se německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel vyslovil v debatě o budoucnosti Ukrajiny ve prospěch její federalizace. „Teritoriální celistvost Ukrajiny lze udržet jenom tehdy, když bude učiněna nabídka územím s ruskou většinou," sdělil Gabriel a řekl dále, že „chytrý koncept federalizace se mi zdá jako jediná schůdná cesta“. Cílem německých snah je podle něj především zabránit přímé vojenské konfrontaci mezi Ukrajinou a Ruskem.

Bývalý poradce prezidenta Putina a jeho dnešní kritik Andrej Illarionov ve svém blogu v reakci na tento vývoj naznačuje, že je možné, že Putin a Merkelová už dosáhli dohody o kontrole nad Ukrajinou, která není bez šance na úspěch. Podle něj vypadá plán Putin - Merkelová, který je podle něj určitou novou reinkarnací paktu Molotov – Ribbentrop, jímž si v minulosti Německo a Sovětský svaz rozdělily vliv ve střední a východní Evropě, asi následovně:

• Oboustranné a bezpodmínečné ukončení střelby, což povede automaticky k uznání separatistů jako jedné z legálních stran konfliktu.
• Definování politického systému Ukrajiny, nikoliv Ukrajinou, ale Ruskem a Německem, v rámci kterého bude mít východ Ukrajiny zvláštní status.
• Odmítnutí členství Ukrajiny v NATO.
• Odmítnutí členství Ukrajiny v EU.
• Vyřešení problémů spojených s dodávkami plynu ke spokojenosti Gazpromu a Německa.
• Při souhlasu Ukrajiny s tím vším dostane Donbas od EU (Německa) 500 milionů euro.

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Plán tak odpovídá třem Putinovým ne, které v konfliktu prosazoval. Ne členství Ukrajiny v NATO. Ne členství Ukrajiny v EU. A konečně: Ne návratu Krymu Ukrajině, upozorňuje Illarionov s tím, že ironizuje zásluhy amerického politologa Z. Brzezinského na formulování Putinovy pozice.

Celý text Illarionova ZDE.

Podle Illarionova, který v posledních měsících vedl zásadní polemiku i s českým exprezidentem Václavem Klausem (více ZDE), prezident Porošenko už s dohodou zřejmě souhlasí, vzhledem k tomu, že se vyjádřil v tom smyslu, že se v Minsku bude snažit o dohodě o míru a už přijal půlmiliardový „bonbonek“ v podobě finanční pomoci Donbasu. Po jednání s Merkelovou se ne příliš spokojený Porošenko telefonicky obrátil na viceprezidenta USA Bidena. Zdá se ale, že USA přislíbily Ukrajině jenom ekonomickou pomoc.

Illarionov připomíná, že Angela Merkelová není přítelem rozšíření NATO o Gruzii a Ukrajinu, což se ukázalo už v roce 2008  při jednání v Bukurešti, takže se v tomto bodě a v řadě dalších shoduje s prezidentem Putinem.

Podle jeho názoru se bude postavení prezidenta Porošenka v Minsku podobat tomu, jaké měl československý prezident Beneš ve dnech uzavírání Mnichovské dohody v září 1938.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…