Merkelová se jezdí od Erdogana učit, jak se dělá diktatura. Jaroslav Bašta připomíná, co už se naučila

15.05.2016 7:11

Evropská unie se poturčuje, varuje někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta. Turecko bývalo demokratickou sekulární zemí, ale to se mění. Opoziční novináři jsou pronásledováni, kritika islámu je nepřípustná. Podle Bašty se ale totéž děje i v EU. Německá kancléřka Angela Merkelová se podle bývalého diplomata učí od tureckého prezidenta, jak se dělá diktatura.

Merkelová se jezdí od Erdogana učit, jak se dělá diktatura. Jaroslav Bašta připomíná, co už se naučila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V Turecku přituhuje. Demokratické poměry v zemi oslabují. Podle Bašty lze však totéž říci i o Evropské unii. Proč? Protože i u nás dochází na omezování svobody slova. Podle autora o tom svědčí např. zpráva ministerstva vnitra o narůstajících aktivitách v naší zemi. Těmi aktivitami ministerští úředníci myslí např. protiislámské a protiuprchlické protesty.

Z Bruselu se dozvídáme, že bychom o uprchlické krizi měli informovat korektně. To znamená, že existují otázky, na které Evropané nikdy nedostanou odpověď. Otázkou např. je, kdo rozhodl, že do EU budou vpuštěni občané třetích zemí Asie a Afriky. Místo toho je nám médii podsouváno, že dvacet ruských motorkářů představuje větší nebezpečí než migranti.

Celý komentář najdete zde.

„Diktát z Bruselu ve svých pokročilejších fázích bude fungovat jen tehdy, bude-li provázen trestněprávními sankcemi, které zatím Evropská komise nemá k dispozici. Kvůli tomu je důležitá spolupráce s Tureckem, protože prezident Erdogan názorně předvádí, jak lze sekulární a demokratický stát změnit v náboženskou diktaturu. Začít se musí u svobody slova. Kromě trestní perzekuce novinářů a vědců spočívá jeho inovativní přístup v tom, že postupně rozšiřuje okruhy témat, o nichž se nesmí psát,“ píše Bašta.

Těm, kteří se dobrovolně omezují ve svobodě slova, však autor předkládá varování. Všem těm, jež se snaží odvádět pozornost od migrační krize poukazováním na ruskou hrozbu, vzkazuje, že by mohli dopadnout jako aktivističtí novináři z časů Protektorátu Čechy a Morava po skončení války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…