Merkelová to pochopila úplně špatně, konstatoval předseda senátu Štěch v ČT

15.03.2016 22:52

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy v Česku. Došlo i na uprchlickou krizi a situaci v Sýrii. Podle Štěcha musíme dnes spolupracovat i se syrským diktátorem Asadem, byť má na rukou krev. Langšádlová varovala před Ruskem.

Merkelová to pochopila úplně špatně, konstatoval předseda senátu Štěch v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda navštívil Česko a sešel s prezidentem Milošem Zemanem

Prezident Duda se s prezidentem Zemanem shodli na tom, že před Tureckem je třeba se mít na pozoru, protože se v podstatě pokouší vydírat EU. Takto ostrá slova použil právě Zeman. Ten také Evropské unii doporučil, aby se nemíchala do vnitropolitických polských otázek. Nová vláda strana Právo a spravedlnost vzešla ze svobodných voleb a má právo realizovat určité změny. I v oblasti ústavního soudu.

Hosté v České televizi se shodli na tom, že česko-polské vztahy jsou velmi dobré. „Jen je důležité balancovat tak, aby V4 nevyvolávala odstředivé tendence v Evropě,“ varovala místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Štěch doplnil, že V4 nevyvolává nějaký nesoulad v Evropě. „V4 prokázala, že v otázce migrace měla pravdu a zbytek Evropy se jí začíná přibližovat. Já myslím, že to je dobrý výsledek práce V4,“ postavil se proti Langšádlové předseda senátu. Německá kancléřka Angela Merkelová prý dodnes trvá na rozjetí povinných kvót na uprchlíky. „A to je naprosto špatné uchopení tohoto problému,“ konstatoval zklamaně Štěch. „To se jí zkrátka nepovedlo, byť jinak byla úspěšnou političkou. Politická realita v Evropě potřebuje jiný přístup. Já jsem o tom plně přesvědčený.“

Asad je diktátor s rukama od krve, ale potřebujeme ho, říká Štěch

Nesmíme zapomínat na to, že pro všechen civilizovaný svět je velkým rizikem Islámský stát. Proti němu je třeba bojovat a podle Štěcha je to tak, že v tuto chvíli drží syrský prezident Bašár Asad poměrně solidní pozice a bez něj se řešení krize neobejde. „Samozřejmě že je Bašár Asad diktátor, který má na rukou krev, ale je třeba vnímat realistickou politiku. Já to nerad používám, ale když Západ potřeboval porazit Hitlera, tak se také spojil se Stalinem,“ uzavřel své vystoupení předseda horní komory parlamentu.  

Kmoníček uvedl, že Polsko je úhelným kamenem V4. Pokud jde o Merkelovou, je třeba si počkat, jak se zachová po volbách ve třech spolkových zemích. Německo musí udělat určitý půlobrat. „A my jí v tom můžeme pomoct,“ upozornil Kmoníček. Mohli bychom jí pomoci například při vyjednávání s Tureckem. Pokud bude Ankara příliš tlačit na pilu, Angela Merkelová by se mohla odvolat na V4, kterou by mohla mít za zády. Může říci, že se musí snažit vyhovět i jí. „V4 už dospěla a v Evropě si toho už všimli,“ poznamenal k tématu muž z Kanceláře prezidenta republiky.

Langšádlová ocenila, že je Polsko velmi ostražité ve vztahu k Rusku, ale zároveň dodala, že tady V4 netáhne za jeden provaz, protože Maďarsko je k Rusku mnohem přátelštější. „A co se týče vztahu Polska a Evropské unie, EU by měla být mnohem zdrženlivější,“ varovala politička.

Nakonec došlo i na otázku, zda Rusko dováží uprchlíky do Evropy, jak o tom mluvil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zatímco Štěch a Kmoníček konstatovali, že podobné informace nemají, Langšádlová poukázala na další rizika, která podle jejího názoru souvisí s Ruskem. „Tady nejde jen o dovoz uprchlíků. Tady jde o financování protiimigračních stran v Evropě – Pegida, Le Penová. Funguje ruská propaganda,“ vypočítávala problémy dáma z TOP 09 Miroslava Kalouska.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…