Merkelová to zvládá velice dobře, zaznělo v ČT. A ozval se Petr Robejšek

05.09.2016 22:34

V zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku dostala CDU Angely Merkelové tzv. na frak. Nejsilnější vládní strana tentokrát skončila až třetí. Podle všeho za tím stojí přílišná vstřícnost nejmocnější dámy EU k uprchlíkům. Změní se tedy teď v Německu něco? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali analytik Petr Robejšek, novinář Markus Pape a poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Karel Rais (ANO).

Merkelová to zvládá velice dobře, zaznělo v ČT. A ozval se Petr Robejšek
Foto: Václav Fiala
Popisek: Politolog Petr Robejšek v Ostravě

Pape a Robejšek se shodli na tom, že výsledek zemských voleb nebyl překvapivý. „Ta tendence je jasná a nezmění se, dokud kancléřka Merkelová nevezme své rozhodnutí zpátky. Ale tady nejde jen o migraci, myslet si to by bylo zkratkovité. Rostoucí část obyvatelstva se bouří proti paternalistickému stylu politiky, kde se politik vyhýbá stykům s veřejností,“ udeřil Robejšek. Poukázal na to, že Merkelová prohrála v zemi, kterou zastupuje jako poslankyně. Sama kancléřka možná znovu zkusí problém vysedět, ale otázka je, zda to stejně uvidí její strana a její voliči.

Pape nabídl odlišný pohled. „Já nesouhlasím, myslím si, že kancléřka dělá velmi dobrou politiku a hodně toho zvládla,“ kontroval Pape. Nesmíme zapomínat na to, že v Německu teď vládne velká koalice německé sociální demokracie a křesťanských demokratů, což vede k tomu, že se opozice přesouvá k mimoparlamentním subjektům. Pravdou je, že migrační krize představuje problém, ale jde o problém pouze dočasný, který bude jednoho dne vyřešen. V tu chvíli se Alternativa pro Německo do značné míry vyčerpá. „Jde o dočasný problém – tedy vypořádání se s velkým počtem nových obyvatel v Německu. S tím se kancléřka musí vypořádat, ale díky statisícům dobrovolníků to zvládá velice dobře,“ pochválil znovu kancléřku Pape.  

Sobotka naslouchá voličům, pochválil premiéra Robejšek

Robejšek si však trval na svém. Pokud je dnes sílící Alternativa pro Německo označována za nesystémovou, ale to byli Zelení také a dnes jde o etablovanou stranu. Podle analytika by nebylo od věci, kdyby některé body programu převzaly zavedené strany.

Pape poukázal na to, že na uprchlíky nelze hledět jen jako na čísla. „Za těmi čísly jsou jednotlivé politické osudy trpících lidí. Německo se tady zachovalo dobře a zachránilo pověst Evropy. Teď je otázka, co udělají okolní země,“ poznamenal publicista. Apeloval na českou vládu, aby se i ona začala chovat lidštěji.

Robejšek se naopak domnívá, že středoevropské státy se chovají správně, protože naslouchají voličům a snaží se jednat podle toho, co u společnosti slyší. To je přece smyslem demokratické politiky. Premiér a další zákonodárci zkrátka musejí naslouchat voličům. Merkelová namísto naslouchání voličů vyjednává s Tureckem a snaží se problém uprchlíků „přehodit“ na Turecko. Jednou se to Merkelové vymstí, protože turecký prezident Erdogan využije svého postavení a časem Merkelovou dotlačí k tomu, že hranice EU bude muset uzavřít. Pokud to neudělá Merkelová, tak to udělá Německo už bez Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…