Merkelová velmi pochválila Bohuslava Sobotku

25.08.2016 15:54

Premiér Bohuslav Sobotka i kancléřka Angela Merkelová přiznali na společné tiskové konferenci, která následovala po jednání na Úřady vlády v Praze, že v otázce celoevropského přerozdělování migrantů nemají obě země stejný názor a nic na tom nezměnilo ani čtvrteční jednání.

Merkelová velmi pochválila Bohuslava Sobotku
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

Sobotka i Merkelová ve svých shrnutích čtvrtečního jednání nejprve vyzdvihli oblasti, v nichž obě země úspěšně spolupracují, jako jsou hospodářství, infrastruktura, věda a výzkum či bezpečnostní oblast a zdůraznili, že do budoucna tuto spolupráci hodlají dále rozšiřovat.  

Německá kancléřka rovněž ve svém projevu ocenila premiéra Bohuslava Sobotku, který se prý osobně zasadil o to, aby se česko-německé vztahy zlepšily.

Vzájemné vztahy obou zemí nicméně kalí migrační krize, kde se Česko s Německem rozchází v pohledu na povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Česko s nimi nesouhlasí. Kancléřka na toto konto uvedla, že Česko se nachází ve středu Evropské unie, a proto toto téma vnímá jinak než okrajové státy schengenu, které čelí náporu uprchlíků. Merkelová nicméně věří, že se podaří rozdílné názory překonat a problém s migrací vyřešit.

Český premiér objasnil, že obavy lidí ve střední a východní Evropě plynou z toho, že uprchlíci přicházejí z nábožensky a kulturně odlišných oblastí, kde ještě navíc působí celá řada teroristických skupin. Strach Středo- a Východoevropanů rovněž dle Sobotky posilují nepovedené případy integrace přistěhovalců v zemích západní Evropy, které ústí v radikalizaci druhé či třetí generace migrantů.

Na závěr představitelé vlád odmítli zmírnění protiruských sankcí. Merkelová i Sobotka soudí, že bez pokroku v plnění minských dohod nelze hovořit o revizi sankcí, k čemuž prozatím nedošlo. Kancléřka poukázala na to, že na Ukrajině v létě došlo spíše ke zhoršení situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…