Merkelová ví, jak chutná moc, a tak neví, kdy má přestat, řekl v ČT rázně Robejšek

21.11.2016 23:20

O rozhodnutí Angely Merkelové znovu kandidovat na post německé kancléřky diskutovali v pondělních Událostech, komentářích politolog Petr Robejšek a publicista Jaroslav Šonka.

Merkelová ví, jak chutná moc, a tak neví, kdy má přestat, řekl v ČT rázně Robejšek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Podle Šonky není důvod k nadšení – tak to prý hodnotí němečtí novináři. Osobně si ale myslí, že je to dobře.

„Merkelová ví, jak chutná moc, a tak neví, kdy má přestat,“ podotkl Robejšek. Podle jeho názoru Merkelová dělá vše pro to, aby neskončila jako Helmut Kohl, ale vše nasvědčuje tomu, že tak nakonec skončí.

Šonka tomu, že kancléřka skončí jako Helmut Kohl, nevěří. „V této citlivé době je problematické vůbec nějak vládnout,“ podotkl.

„Že je těžké vládnout, ale neznamená, že má vládnout Merkelová, měl by vládnout někdo jiný a nějak jinak,“ prohlásil Robejšek. Podle něj je kancléřka zastánkyní paternalistické politiky. To je podle něj špatně, tato politika je odsouzena k zániku.

Podle Šonky to, na čem kancléřka trvá, není něco starého, co bychom měli odložit jako kabát. Podle něj se Merkelová chová slušně. „Třásl bych se o to, že se tzv. stará politika neprosadí,“ podotkl.

Naopak podle Robejška Merkelové politika dovedla Německo a Evropu tam, kde stojí, tedy na okraj rozpadu EU. Křesťanské elementy v CDU podle Robejška žádné nejsou kromě toho, že Merkelová vyzývá ke zpěvu vánočních písní.

Šonka přiznal, že Merkelová je velice flexibilní politička, která svoji politiku neustále mění. Nyní ji přibližuje AfD. „To je její veliké umění. Pro mě jako demokrata to není optimální řešení,“ dodal Šonka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…