Merkelová vyloučila vojenskou akci na Ukrajině. Podporuje sankce proti Rusku

23.09.2014 13:49

Evropská unie vylučuje možnost vojenského zapojení do konfliktu na Ukrajině. V úterý to na Dni německého průmyslu v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je ale nutné zachovat evropské sankce proti Rusku a vyvinout tlak na to, aby Moskva přestala narušovat územní celistvost Ukrajiny.

Merkelová vyloučila vojenskou akci na Ukrajině. Podporuje sankce proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Sankce nejsou samoúčelné. Byly a jsou přijímány teprve v okamžiku, kdy jsou nevyhnutelné. Vylučujeme možnost vojenského konfliktu, na druhé straně ale je třeba dát jasně najevo, že nepřistoupíme na porušování určitých principů," řekla Merkelová.

„Děkuji vám, že stále dáváte najevo, že bezpečné a spolehlivé rámcové podmínky jsou pro hospodářství zásadní, a proto jste ochotni nést bolestivé následky sankcí," uvedla k zástupcům největších německých průmyslových podniků.

Pokud přestane platit princip územní celistvosti, je ohroženo mírové soužití v Evropě

„Není to bezvýznamný konflikt, má zásadní význam. Protože pokud přestane v Evropě platit územní celistvost jako nedotknutelný a nezpochybnitelný princip, pak je ohroženo i mírové soužití v Evropě," řekla kancléřka o ukrajinském konfliktu. Zdůraznila, že stabilita a mír jsou také zásadní podmínky pro hospodářský rozvoj evropských zemí.

„Ukrajina má jako každý suverénní stát právo sama si rozhodnout o svém mezinárodním směřování," uvedla dále Merkelová. Německo, které plnou suverenitu získalo až před 24 lety po svém sjednocení, podle kancléřky díky své historické zkušenosti ví, nakolik je suverenita důležitá, a je odhodláno pomáhat ostatním zemím jejich suverenitu bránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…