Merkelová žádá další sankce pro Rusko. Mnohým zemím se do toho vůbec nechce

27.06.2014 9:30

Německá kancléřka Angela Merkel přitvrdila a přiblížila se pozici Spojených států, když prohlásila, že sankce vůči Rusku jsou připraveny, a pokud Moskva neudělá mnohem více pro urovnání ukrajinské krize, vrátí se sankce na pořad dne. Proti je ale hned několik evropských zemí. Píší o tom Hospodářské noviny.

Merkelová žádá další sankce pro Rusko. Mnohým zemím se do toho vůbec nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Ačkoli to vypadalo, že Merkel podlehla tlaku lobby německého byznysu a přestala prosazovat zavedení sankcí vůči Rusku kvůli dnešní ukrajinské krizi, v předvečer pátečního summitu Evropské unie kancléřka znovu přitvrdila. Sankce jsou údajně již připraveny, zbývá překonat odpor zhruba třetiny členských zemí.

Německá kancléřka pochválila ruského prezidenta Vladimira Putina, že využil svého vlivu a nechal začít jednání mezi proruskými separatisty a novou kyjevskou vládou. Dala ale také najevo, že od Moskvy čeká mnohem víc. „Pokud nic jiného nepomůže, sankce se vrátí na pořad dne a tentokrát už na třetí úroveň," citují její slova HN. Nyní by EU mohla zavést sektorové sankce proti ruské ekonomice.

Případné sankce by se podle deníku týkaly energetiky, finančních institucí a zbrojního průmyslu. Ačkoli technické práce jsou prý již v podstatě hotovy, členské státy jsou v otázce, kdy sankce zavést, rozděleny. A pokud se situace na Ukrajině výrazně nezhorší, je nepravděpodobné, že by na dnešním summitu lídři států EU sankce zavedli. Spíše se prý očekává nastavení podmínek, po kterých by k nim došlo.

Byznysoví lídři varují, že sankce poškodí ekonomiku a lidi připraví o práci

Proti uvalení sankcí je podle HN hlavně Rakousko, které Putin navštívil a nabídl mu ekonomický profit z budoucího plynovodu obcházejícího Ukrajinu. Stejně naladěni jsou ale i lídři Finska, Itálie, Španělska, Řecka, Maďarska, Bulharska nebo Slovenska. Kyperský ministr zahraničí Ioannis Kasoulides prý dokonce možné sankce označil za katastrofu pro svou zemi.

Kreml zachovává klid. „Je naprosto jasné, že existují určité síly, v první řadě USA, které mají mimořádný zájem na zavedení sankcí proti Rusku pod jakoukoli záminkou. Uvalení sankcí nezávisí na nás," uvedl náměstek ruského šéfa diplomacie Alexej Meškov.

USA jsou prý na další kolo sankcí připraveny. Americká obchodní komora a asociace výrobců ale upozorňují, že sankce poškodí ekonomiku a povedou ke ztrátě pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…