Merkelovou vychválil Obama, ale tento průzkum ji nepotěší. Rok před volbami na tom není dobře

24.04.2016 20:37

Server Reflex.cz si všímá neustálého oslabování vládnoucí strany v Německu CDU/CSU. Strana Angely Merkelové je podle průzkumu veřejného mínění DeutschlandTrend pro televizi ARD nejslabší za posledních pět let. Posiluje naopak strana AfD, která je proti migraci.

Merkelovou vychválil Obama, ale tento průzkum ji nepotěší. Rok před volbami na tom není dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Pro CDU/CSU by v současné době hlasovalo 33 procent lidí, což je nejméně od roku 2011. V září 2013 přitom strana vyhrála se 41,5 procenta. Neustálé posilování oproti tomu zaznamenává antiuprchlická strana AfD. Ta má již 14 procent a je třetí nejsilnější. Ve východním Německu je její podpora ještě větší – až 20 procent. Přitom v roce 2013 se ani nedostala do parlamentu, neboť ji volilo jen 4,7 procenta voličů.

Původní text ZDE.

Angele Merkelové podle odborníků uškodila především vstřícná politika k migrantům či stíhání televizního komika Jana Böhmermanna. Ten složil urážlivou báseň na tureckého prezidenta Erdogana a Merkelová umožnila jeho potrestání za urážku cizí hlavy státu. To již sama Merkelová považuje za chybu.

Propad v průzkumech veřejného mínění zaznamenala i sociálnědemokratická SPD. Ta má v některých částech Německa pod 15 procent. Naopak nahoru jdou Zelení, kteří dnes disponují 12procentní podporou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…