Mertlík se prý ve vládě se Zemanem hádal. A ani ho nevolil

02.06.2014 19:24

Mám na to, říká ekonom Pavel Mertlík, když mluví o tom, zda by mohl být příštím českým eurokomisařem. Pokud se jím opravdu stane, rád by obsadil nějaké ekonomické portfolio v Evropské komisi. Vysvětluje také, kde udělali čeští politici chybu ve vztahu mezi EU a českými občany. Došlo i na Mertlíkovy spory se současným prezidentem Milošem Zemanem. Mertlík se prý s hlavou státu v lecčems neshodne.

Mertlík se prý ve vládě se Zemanem hádal. A ani ho nevolil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ekonom, exministr a jeden z kandidátů na příštího českého eurokomisaře. To vše je Pavel Mertlík. Na člena Evropské komise ho prosazuje ČSSD. V čem by byl lepším komisařem než Pavel Telička, kterého prosazuje ANO Andreje Babiše? Nejen na tuto otázku Mertlík odpovídal v křesle hosta pondělního Interview ČT24.

Grémium ČSSD rozebíralo Mertlíkův profesní i osobní život

Mertlík prý především zvažoval, jak se na jeho případné angažmá bude dívat jeho rodina. A pak se také zamýšlel nad tím, zda na to vůbec má. „Možná trochu sebestředně si myslím, že ano,“ uvedl Mertlík. Jako komisař by prý pečoval o blaho všech Evropanů, nejen občanů ČR. Prozradil také, že nabídku na post eurokomisaře dostal poprvé již v roce 2004 od tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly. Kvůli rodině ale tuto nabídku odmítl.

Vzhledem ke své specializaci by jako případný eurokomisař rád obsadil ekonomický resort. „Bohuslav Sobotka si vybral kandidáta podle toho, jaké portfolio chce pro ČR vyjednat,“ podotkl Mertlík. Ale pokud by se ukázalo ekonomické portfolio jako neschůdné, pak je podle Mertlíka na zvážení, zda by skutečně byl nejvhodnějším kandidátem.

Na grémiu ČSSD se prý Mertlíkův život rozebíral poměrně podrobně, a to jak po profesní, tak po soukromé stránce. A po tomto „grilování“ je přesvědčen, že nemá žádný „škraloup“, který by ho na post eurokomisaře diskvalifikoval.

Vztah k Miloši Zemanovi a evropská integrace

Došlo také na střet s dnešním prezidentem Milošem Zemanem, který ho jako kandidáta na eurokomisaře rozhodně nepodpořil. „Mě to u Miloše Zemana nepřekvapuje. Koneckonců nevolil jsem ho, a on to dobře ví,“ podotkl Mertlík. Ve vládě Miloše Zemana se prý pokoušel prosazovat poněkud jinou politiku než Miloš Zeman, a když svou vizi nedokázal prosadit, nebyl podle Mertlíka důvod, aby ve vládě zůstával. Šlo prý např. o gripeny nebo o otázku privatizace společnosti ČEZ.

Odpovídal také na to, jak se dívá na evropskou integraci. Rozhodně podle jeho názoru není pravda, že by lidé odmítli další integraci. Podle Mertlíka je jednotná Unie schopna fungovat mírově, kdyby se měla drobit, hrozily by další války. „A to si rozhodně nepřeji,“ zdůraznil host pořadu.

„Problém však je, že politici v minulosti nebyli schopni občanům vysvětlit roli Evropského parlamentu. Především lídři jednotlivých politických stran by podle ekonoma měli dohlédnout tak daleko, aby viděli, že má smysl s občany o EU více komunikovat

Česká ekonomika

Mertlík si ve vysílání pochvaloval, že českému exportu se daří výborně, ale na nohy se musí postavit i české domácnosti. Export totiž táhne naši ekonomiku jen ze třetiny. Ekonom v této souvislosti připomněl, že české domácnosti poškodila především politika české vlády. Exportérům se podle Mertlíka bude dařit dál, pokud nepřijde nějaká nová hospodářská krize. Mertlík to nepředpokládá. „Ale je třeba do konce dotáhnout fiskální unii,“ podotkl ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…