Metanol, rychlostudent, ramlice - nová slova "doby". Rok 2013 ovládla Zemanova viróza

28.12.2013 22:55

Prezident Miloš Zeman upoutal v prvním roce svého prezidentství pozornost občanů řadou kroků. Nejviditelnějšími se pak zřejmě staly kroky ke korunovačním klenotům, k nimž prezident došel krokem poněkud vratkým. Prý za to mohla viróza. Anketa serveru Lidovky.cz koncem roku ukázala, že jde dokonce o slovo roku.

Metanol, rychlostudent, ramlice - nová slova "doby". Rok 2013 ovládla Zemanova viróza
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

Výraz viróza, jenž je od jara roku 2013 spojován právě s Milošem Zeman, získal od čtenářů přes 2200 hlasů. Druhá amnestie jich pak obdržela jen 164. Prezident tedy drtivě zvítězil. Po jeho vystoupení u korunovačních klenotů se ale objevila celá řada vtipů.

Metanol, rychlostudent, ramlice

„Veřejnost měla jasno, prezident byl `společensky unavený` po návštěvě ruské ambasády. Když se druhý den server Lidovky.cz zeptal hradní mluvčí Hany Burianové na důvody Zemanovy indispozice, omlouvala ji `lehkou virózou`. Vysvětlení se stalo zdrojem bezpočtu vtipů a slovo `viróza` rychle zlidovělo jako eufemismus pro opilost," píše server.

Sobotní Lidové noviny také připomínají, že v předchozích letech vítězila slova „metanol“ nebo rychlostudent. Za pozornost také stojí, že se v letošní anketě umístilo slovo „ramlice“, byť nikoli na prvních místech. Tímto termínem začaly bulvární deníky označovat mladou ženu, která se začala objevovat po boku bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Pojem ramlice může označovat jednak samici králíka, ale může mít i hanlivější odstín, může totiž znamenat i povolnou ženu, „která se válí se všemi pacholky,“ prozrazuje Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …