Metelesku blesku je z estonštiny, tvrdila Bobo. Novináři pátrali až na velvyslanectví

05.10.2013 6:07

Jana Bobošíková, vůdčí postava volebního bloku Hlavu vzhůru, důrazně odmítla, že by jí vedení kandidáti zneužili autorská práva Zdeňka Svěráka k sousloví "metelesku blesku". Její slova vyvolala zájem novinářů, kteří k ověření estonského původu hlášky zalistovali ve slovnících. A když nic nezjistili, rozhodli se zavolat samotnému velvyslanci pobaltské země.

Metelesku blesku je z estonštiny, tvrdila Bobo. Novináři pátrali až na velvyslanectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru

„Nemyslíme si, že pan Svěrák je majitelem duševních práv na výraz metelesku blesku. Ten výraz je z estonštiny a já nevidím jediný důvod, proč bychom měli panu Svěrákovi něco platit. To by mu mohli občané platit za jméno Humpolec,“ řekla Jana Bobošíková v diskuzním pořadu TV Barrandov Témata Týdne - ROZHODNĚTE VOLBY. Podle ní totiž i název města Humpolec Svěrák zpopularizoval ve svém filmu Marečku, podejte mi pero, ovšem nevymyslel jej. Uvádí to zpravodajství internetového deníku Týden.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Bobošíková tak podle svých slov spor se Svěrákem, který se kvůli zmíněnému sousloví obrátil na soud, proto považuje za naprosto absurdní a nechápe, proč se vede.

Slova šéfky volebního bloku se rozhodla prověřit ve slovnících redakce deníku iDNES. Podle ní slovní spojení „metelesku blesku“ z filmu a Úlehlova popěvku nezná ani jediný estonsko-český slovník. Jana Bobošíková ale podle serveru výslovně uvedla meteleskum blesku. Tento výraz přeci jenom najít lze. Internetový překladač při překladu z estonštiny uvádí, že to znamená „úroveň členství.“ Ovšem při zpětném zadání „úrovně členství“ tentýž program nabídne dva estonské výrazy, které s meteleskum blesku nikterak nesouvisí, píše se v deníku.

Redakce se tedy pokusila tvrzení Jany Bobošíkové ověřit na estonském velvyslanectví. „Není to z estonštiny,“ odpověděl prý sám velvyslanec Lembit Uibo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…