Metnar na ČT: Nevím, z jakých zdrojů pan prezident vycházel. Měl dost času si to nastudovat

27.04.2021 20:33

K česko-ruským vztahům vyhroceným kvůli explozím ve Vrběticích promluvil v úterním pořadu Interview ČT24 ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO). Zhodnotil nedělní projev prezidenta Miloše Zemana, kdy odmítl jeho tvrzení, že existují dvě vyšetřovací verze vrbětického výbuchu. Není ani toho názoru, že by hlava státu svým vyjádřením nahrávala ruské propagandě. Ústavní žaloba, kterou nyní na prezidenta Zemana kvůli kauze Vrbětice zvažují senátoři, podle něj není namístě. Kromě jiného také ujistil, že tato diplomatická roztržka nebude mít žádný vliv na obranyschopnost naší země.

Metnar na ČT: Nevím, z jakých zdrojů pan prezident vycházel. Měl dost času si to nastudovat
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Pokud se potvrdí vyšetřovací verze o teroristickém útoku, že do výbuchu ve Vrběticích byla zapojena ruská vojenská rozvědka, musí podle Metnara nést Ruská federace následky v mezinárodním kontextu.

Nechce však dělat předčasné závěry, dokud nebude kauza dotažena do samého konce. „Nemám důvod mít o důkazech pochybnosti, ale všichni víme, že toto vyšetřování stále probíhá,“ upozornil.

Pevně věří, že se pravdu o tom, co se skutečně ve Vrběticích v roce 2014 odehrálo, dozvíme. I přesto, že je nepravděpodobné, že by Rusko své dva agenty GRU vydalo, pokud se verze bezpečnostních složek potvrdí. „Je celá řada případů, kdy je případ uzavřen a pachatel z cizí země nemusí být ani vydán. Nebo je vydán k soudnímu řízení v zemi, odkud pochází,“ podotkl Metnar.

Souhlasí s kroky kabinetu, který v reakci na nová zjištění v kauze Vrbětice vyhostil ruské diplomaty. „Chtěl bych říct, že za rozhodnutím vlády pevně stojím. Materiál BIS jsem viděl,“ doplnil ministr obrany.

Prezident Miloš Zeman v neděli v mimořádném projevu řekl, že existují dvě vyšetřovací verze vrbětického výbuchu. Vicepremiér Jan Hamáček to v pondělí odmítl a prohlásil, že existuje pouze jedna verze, kde hlavní roli hrají agenti GRU.

Metnar se v tomto případě přiklání ke tvrzení Hamáčka, a sice že existuje pouze jedna verze v tomto případu. „Prezident si dal dostatek času, aby se se všemi okolnostmi detailně seznámil. Nevím, z jakých zdrojů tedy pan prezident vychází. Já bych ale řekl, že vyšetřovací verze, podle mých informací, které mám já, je jedna se zapojením agentů GRU,“ uvedl.

Nedomnívá se, že by prezidentovy výroky o kauze Vrbětice byly tak závažné, aby na něj nyní senátoři zvažovali ústavní žalobu. „Je to věc senátorů, záleží na jejich uvážení, nedomnívám se, že jeho výroky splňují porušení Ústavy České republiky,“ míní.

Okomentoval i zaznívající kritiku, že ruská strana Zemanův projev nyní využívá k propagandě, když zpochybnil důkazy bezpečnostních složek. „Nemyslím, že by tím nahrál ruské propagandě, sledoval jsem, jak o tom informovala ruská média, ale zatím to takto nevnímám. Protože stav Evropa – Rusko a Rusko – Česko je dlouhodobě na bodu mrazu. Takové aktivity jsou tu delší dobu,“ poznamenal ministr.

K výbuchu ve Vrběticích by použil příměr „teroristický akt“. „Tím ale neříkám, že tento případ je šetřen jako trestný čin terorismu,“ sdělil, jak by explozi ve vrbětickém areálu nazval svými slovy.

Závěrem Metnar ujistil, že současná diplomatická válka mezi Českem a Ruskem nemůže ohrozit bojeschopnost české armády ve smyslu dodávek ruské techniky. „Chtěl bych všechny občany ujistit, že na obranyschopnost České republiky toto nemá žádný vliv. Opravdu ne, vyhodnocovali jsme to ze všech možných úhlů pohledu. Nemělo by se to dotknout ani zajištění náhradních dílů na vrtulníky,“ ujistil ministr obrany Lubomír Metnar závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…