Metnar nemá informace, že by vojákům v Iráku hrozilo nebezpečí

06.01.2020 16:40

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nemá informace o tom, že by na základnách v Iráku českým vojákům hrozilo nebezpečí. O dalším postupu se Česká republika radí s dalšími členy Severoatlantické aliance (NATO). Metnar to dnes řekl novinářům před jednáním vlády, napsala ČTK.

Metnar nemá informace, že by vojákům v Iráku hrozilo nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

NATO v sobotu pozastavilo po smrti íránského generála Kásima Sulejmáního v Iráku svoji výcvikovou misi v této zemi.

„Výcvik iráckých ozbrojených sil je přerušen a se spojenci se radíme, jak dál postupovat. V současné době jsou (vojáci) na základnách a nemám informace, že by jim hrozilo nějaké bezprostřední nebezpečí,“ řekl Metnar. „Samozřejmě porady a jednání na alianční půdě probíhají, je jich několik. Uvidíme, jaké bude stanovisko,“ doplnil.

V Iráku působí zhruba 40 českých vojáků, jde o instruktory výcviku z řad vojenských policistů a příslušníků chemického vojska. V Bagdádu je také pět českých policistů.

Cílem mise NATO, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát.

Sulejmání, který velel oddílům Quds a který byl na americkém seznamu teroristů, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis.

Teherán varoval, že atentát na Sulejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá. Americký prezident Donald Trump několikrát pohrozil odvetnou akcí v případě, že by Írán zaútočil na americké cíle. Irácký parlament v neděli vyzval vládu v Bagdádu, aby udělala kroky vedoucí k odchodu všech cizích vojáků ze země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…