Metnar nic nepodepsal, je to lež! Andrej Babiš křičel na poslankyni SPD, která se ho zeptala na Marrákeš

24.05.2018 17:48

Sněmovna v souvislosti s debatou o sporné Marrákešské deklaraci pojednávající o imigraci z Afriky do Evropy navrhla, aby Česko podmínilo rozvojovou pomoc zdrojovým státům jejich spoluprací v návratové politice. Na návrh evropského výboru se na tom Sněmovna usnesla zhruba po 2,5hodinové debatě, v níž deklaraci kritizovali zejména poslanci SPD Tomia Okamury.

Metnar nic nepodepsal, je to lež! Andrej Babiš křičel na poslankyni SPD, která se ho zeptala na Marrákeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny svolaná k návštěvě předsedy Sněmovny reprezentantů USA Paula Ryana

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO), jenž se konference v marockém Marrákeši začátkem května účastnil, naopak mluvil o bezprecedentním překrucování faktů jejích závěrů.

Ještě tvrdší vyjádření zvolil při odpoledních interpelacích premiér v demisi Andrej Babiš. „To je stokrát opakovaní lež. Ti lidi mi to posílaj. Já jsem se k tomu vyjádřil už x-krát v České televizi. Dneska ráno potom, jak jsem docvičil, tak jsem se koukal na zprávy. V 6 ráno. Možná jste ještě spala, ale to je jedno... Metnar nic nepodepsal, nic nepodepsal! Nic,“ rozohňoval se Babiš u řečnického pultíku.

„Můžu vám říct, že na Evropských radách já jsem lídr protiimigrační rétoriky. My chceme řešit migranty. Chceme řešit migranty mimo Evropu. Tahle deklarace mluví o tom, co mají dělat africké státy. My jim posíláme peníze. ... Můžu vám říct, že na poslední Evropské radě nás pan (Donald) Tusk vyzval, abysme se snažili být vstřícní k migrantům. A my nebudeme vstřícní. Nebudeme! Nebude nikdo rozhodovat, kdo u nás bude žít,“ zesiloval hlas předseda vlády. Své prohlášení završil tvrzením, že se žádná migrace nekoná. „Věřte mi, že nemusíme strašit naše lidi, žádná migrace se nekoná.“

Poslanci SPD tvrdili, že deklarace je proimigrační, že jde o faktickou legalizaci migrace z afrických zemí a o rezignaci na návratovou politiku. „Je nepřijatelné, abychom salámovou metodou ukrajovali ze svrchovanosti České republiky,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Česká vláda podle něho ve skutečnosti je proimigrační, ač vystupuje opačně. Uvedl také, že Maďarsko se vymezilo proti deklaraci.

Metnar na úvod zdůraznil, že odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů a ilegální imigraci, problém se má podle něho řešit ve zdrojových zemích. Zopakoval, že deklarace je právně nezávazná a pro Česko z ní neplynou žádné nové povinnosti ani závazky. Závěry neřešily legalizaci nelegální migrace ani podporu masové migrace, dodal.

„Nelze z nelegální migrace udělat legální. Nevím, jak jste na to přišli,“ upozornil poslance SPD Jaroslav Bžoch (ANO). Helena Langšádlová z TOP 09 Okamuru podezírá z demagogie nebo z neznalosti. Podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) chce šéf SPD lidem namluvit, že je jediný, který za ně bojuje.

„Migrace vždy byla a vždy bude,“ poznamenal Karel Schwarzenberg (TOP 09), podle kterého ale nesmí být živelná. Označil za iluzi, že by kolem Česka mohla vzniknout zeď. Naopak Jan Skopeček (ODS) uvedl, že by se chtěl stěhování národů vyhnout. Skutečnost, že Německo se pro imigranty otevřelo, označil za sebevraždu Evropy. Skopečkovi se nelíbí ani deklarace, mimo jiné kvůli tomu, že její obecné formulace nabízejí různou interpretaci.

Sněmovna na návrh evropského výboru podpořila nové závazky afrických států v deklaraci, které se týkají podle usnesení boje proti nelegální migraci, organizovanému převaděčství a pašování lidí i posilování spolupráce v návratové politice. Poslanci také trvají na tom, že pravomoci v legální ekonomické migraci musí zůstat v pravomoci Česka. Musí se rovněž důsledně rozlišovat legální ekonomická migrace, nelegální ekonomická migrace a poskytování azylu ohroženým lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…