Metnar pohrozil rezignací. Pod škrty v armádě se nepodepíše

16.11.2020 9:41

Komunisté tlačí Andreje Babiše k provedení škrtů v resortu obrany. Podle KSČM není v časech koronaviru místo pro výměnu zastaralých bojových vozidel či podobně starých vrtulníků. Babiš se však zatím komunistům staví na odpor a prohlašuje, že do armády je třeba investovat. Ministr Metnar v rozhovoru pro MF Dnes pohrozil, že složí funkci, pokud na škrty opravdu dojde.

Metnar pohrozil rezignací. Pod škrty v armádě se nepodepíše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Ministr Metnar trvá na tom, že modernizaci armády nelze zastavit. Vojáci už dnes používají velmi zastaralou techniku a když je třeba vojáky někde nasadit, při povodních nebo při jiných událostech, často se tato technika porouchá. Je třeba koupit techniku novou a to bez patřičných investic nelze.

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí

Pokud budou komunisté trvat na tom, že tyto investice je potřeba seškrat a premiér Babiš jim ustoupí, Metnar je připraven složit funkci. Na přímou otázku, zda by v takovém případě opravdu rezignoval, odpověděl prostě: „Samozřejmě.“

A hned vysvětlil proč.

„Celý svůj život pracuji v oblasti bezpečnosti, vybudoval jsem si nějaký kredit. V případě, že bych viděl, že opravdu bude docházet ke škrtům, tak k tomu zaujmu postoj a vyvodím osobní odpovědnost. Mně není jedno, v jaké bezpečnostní situaci budou vyrůstat mé děti a vnoučata. Vojáci navíc pomáhají, kde mohou – nejen teď v době epidemie, a myslím si, že modernizaci výzbroje si už konečně zaslouží,“ zdůraznil.

Vojáci dnes pomáhají v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Česku pomáhá také 15 lékařů ze zahraničí. Jak českým, tak zahraničním vojákům Metnar v rozhovoru poděkoval.

Nakonec se věnoval i zahraničně politickým otázkám. Nebojí se, že by vypukla třetí světová válka, ale je mu prý jasné, že bezpečnostní situace ve světě není úplně dobrá.

„Světovou válku neočekávám, ale z těchto informací vnímám, že se bezpečnostní situace nelepší. Spíše se zhoršuje. Proto je třeba hrozby vnímat, a to jak v oblasti cyber, v používání bezpilotních prostředků, dronů, tak i v návaznosti na teroristické útoky. Nemyslím si ale, že nám hrozí třetí světová válka. Na druhou stranu tato zpráva vojenského zpravodajství je o tom, že situace se opravdu, ale opravdu zhoršuje a je třeba to řešit. Alfu a omegu v tom budou hrát velké mocnosti, nebo rovnou světové mocnosti,“ uvedl.

Nakonec uvítal zvolení Joea Bidena 46. prezidentem USA a popsal ho jako zkušeného politika, s nímž bude možné vést dialog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…