Metnar považuje za priority strategické zakázky nebo nábor vojáků

28.02.2019 16:50

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) považuje za své priority v následujícím období úspěšné dokončení miliardových strategických zakázek nebo pokračování v náboru vojáků. Uvedl to ve svém hodnocení, které si po ministrech nominovaných hnutím ANO vyžádal do konce února premiér Andrej Babiš (ANO). Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Metnar považuje za priority strategické zakázky nebo nábor vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Mluvčí poznamenal, že letos má ministr obrany ambici uzavřít smlouvy mimo jiné na 210 bojových vozidel pěchoty, osm radarů MADR, 62 lehkých obrněných vozidel Titus, 12 víceúčelových vrtulníků, 52 děl ráže 155 mm nebo 14.000 útočných pušek Bren a 20.000 pistolí. Další prioritou je nábor, letošní cíl byl podle Pejška stanoven na 2200 nových vojáků. V legislativní oblasti Metnar považuje za prioritu prosazení novely zákona o Vojenském zpravodajství, ve kterém ministerstvo řeší otázku kybernetické obrany.

Hodnocení také podle Pejška obsahuje výčet dosavadních výsledků. „Ministr Lubomír Metnar se po nástupu zaměřil na zefektivnění chodu úřadu a jeho hlavní prioritou byla modernizace armády a posun řady strategických vyzbrojovacích projektů,“ uvedl Pejšek. Ve druhém loňském pololetí byly uzavřeny smlouvy za více než deset miliard korun, například na nová vozidla pro chemiky za 5,1 miliardy korun, na pořízení protiletadlových raketových kompletů RBS-70 NG za 1,1 miliardy korun nebo na tříletou rámcovou smlouvu na železniční a strategickou kombinovanou přepravu za tři miliardy korun, doplnil mluvčí. Ministr zároveň předložil vládě informace o připravených zakázkách za 70 miliard korun, dodal Pejšek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

10:46 Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

V roce 2023 rozjela vláda pětikoalice kampaň Restart Česka. Kampaň se objevila napříč Českem, ale i …